Pildid: Poolas Tatra mägedes käib koopalõksus teadlaste päästeoperatsioon

Inna-Katrin Hein
Copy

Poolas käivitati 18. augustil päästeoperatsioon, et aidata välja Tatra mägedes koopalõksu sattunud teadlased.

Kaks koopauurijat jäid Wielka Śnieżna koopa kitsasse ossa lõksu 17. augustil, kui tulvavesi blokeeris nende väljapääsu, teatab reuters.com.

Zakopanest lendas kohale mitu päästekopterit 30 päästjaga, kes seni üritavad Tatra mägede kõige pikemas ja sügavamas koopas lõksus olijateni pääseda.

Poola päästjad Tatra mägedes
Poola päästjad Tatra mägedes Foto: AGENCJA GAZETA / REUTERS/Scanpix

Pääsjad said juhtunust teada lõksu jäänute kolleegidelt, kelle teatel ei tulnud kaks neist koopast kokkulepitud ajaks välja. Kolleegid ega päästjad ei ole eluohtlikku olukorda sattunutega kontakti saanud.

Koopaasjatundjate sõnul ei ole teada, kuidas kaks teadlast erakorralises olukorras vastu peavad, kas neil on seal ellujäämiseks piisavalt hapnikku, vett ja toitu.

Päästjad tahtsid lasta osa koopast õhku, et kiiremini päästmist vajavate inimesteni jõuda, kuid kõik ei ole kulgenud plaani kohaselt.

«Ainus viis, kuidas kiiresti nendeni jõuda, on teha rida keerulisi pürotehnilisi toiminguid. Meil on vajalik materjal olemas, kuid pürotehnika paigaldamine võtab aega. Oleme valmistunud päevi, kui mitte nädalaid kestvaks operatsiooniks,» sõnas Tatra mägede päästeteenuste juht Jan Krzystof.

Helikopterid viisid Tatra mägedesse 30 päästjat, kelle ülesandeks on tuua Wielka Sniezna koopast välja kaks sinna lõksu jäänud teadlast
Helikopterid viisid Tatra mägedesse 30 päästjat, kelle ülesandeks on tuua Wielka Sniezna koopast välja kaks sinna lõksu jäänud teadlast Foto: EPA/Scanpix

Poola meedia teatel on piirkonnas paduvihm, mis raskendab päästmist, kuna paduvihma ja tulvavee tõttu võivad ka päästjad ohtu sattuda.

Poola päästjatele tulevad appi ka Slovakki päästetöötajad.

Tatrad on Slovakkia ja Poola piiril asuv Karpaatidesse kuuluv mäeahelik.

Tatra mäestik Poola Zakopane lähedal
Tatra mäestik Poola Zakopane lähedal Foto: KACPER PEMPEL / REUTERS/Scanpix

Tatrate ja Slovakkia kõrgeim tipp on Gerlachovský štít, mille kõrgus merepinnast on 2655 meetrit.

Tatrates asub ka Poola kõrgeim tipp Rysy, mille kõrgus merepinnast on 2499 meetrit.

Tatrad on Karpaatide kõrgeim osa.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles