Video: USA katsetas keskmaa tiibraketti (3)

Copy
USA tiibraketi katsetus.
USA tiibraketi katsetus. Foto: Scotte Howe/AFP/Scanpix

USA katsetas maismaal baseeruvat keskmaa tiibraketti, teatas kaitseministeerium esmaspäeval, mõni nädal pärast seda, kui Ühendriigid lahkusid keskmaa tuumajõudude leppest INF.

«Katserakett lähtus oma mobiilsest stardiseadmest maismaal ning tabas sihtmärki pärast rohkem kui 500 kilomeetri pikkust lendu,» teatas Pentagon.

«Selle katsetuse käigus kogutud andmed ja õpitud õppetunnid aitavad kaitseministeeriumil arendada tulevasi keskmaa võimekusi,» lisas ministeerium.

Kaitseminister Mark Esper ütles augusti alguses, et kuna USA pole enam INF-iga seotud, siis on alustatud juba tööd uute raketisüsteemide arendamisega, mis olid leppega keelatud.

1987. aastal Nõukogude Liidu ja USA vahel sõlmitud kahepoolne INF-lepe keelas maal baseeruvate 500-5500-kilomeetrise tegevusraadiusega tiib- ja ballistiliste rakettide, samuti nende stardiseadeldiste ja tugivarustuse tootmise, katsetamise ja paigutamise.

Venemaa ja USA süüdistasid leppe lagunemises teineteist. USA lahkus juulis ametlikult INF-ist.

USA administratsiooni kõrged ametnikud on kinnitanud, et raketikatsetused ei ole mõeldud provokatsioonina. 

Vene kaitseminister Sergei Šoigu lubas pühapäeval, et kuni USA ei hakka pärast leppest taandumist Euroopas ja Aasias uusi rakette paigutama, ei astu ka Venemaa sarnaseid samme.

Ühendriigid lahkusid keskmaa tuumajõudude lepingust ametlikult 2. augustil. Venemaa oli oma osaluse leppes juba peatanud ning sammud tähendavad, et leping enam ei kehti.

Kommentaarid (3)
Copy
Tagasi üles