Galerii: Pirital avati mälestustahvel NKVD poolt mõrvatute mälestuseks (4)

Sander Punamäe
, reporter
Copy

Eesti Vabariigi taasiseseisvumispäeval avati Pirital mälestustahvel NKVD poolt mõrvatute mälestuseks. 

Pidulikule avamisele Pirita-Kosel Scheeli krundi kõrval oli kogunenud endisi vabadusvõitlejaid, kultuuriinimesi, ajaloolasi ja ajaloohuvilisi, Tallinna linna esindajaid.

Mälestustahvel paigaldati endise poliitvangi ja kunagise siseministri Lagle Pareki eestvedamisel. «Mul on suur unistus, et siia Pirita-Kosele, Tallinna tuntuimasse massimõrvapaika rajataks kunagi mälestuste park,» ütles Lagle Parek. Ta tänas kõiki, kes mälestustahvli panemist toetanud on.

«See mälestustahvel on meenutamaks neid kohutavaid sündmusi ja avaldamaks austust hukkunutele,» sõnas Pirita linnaosa vanem Tõnis Liinat.

Ülevaate massimõrvaga seotud ajaloolistest sündmustest tegi ajaloolane Mare Kask. Mälestustahvli õnnistas EELK peapiiskop Urmas Viilma.

Pankur Klaus Scheelile kuulunud maavaldusel hukati 1941. aastal NKVD poolt massiliselt süütuid tsiviilisikuid, Eesti Vabariigi ühiskonna- ja poliitikategelasi ning Vabadussõjast osavõtnuid.

«Me mälestame hukkunuid ega unusta, et vabadus ja rahu pole iseenesestmõistetavad hüved, vaid on alati meie valikute tulemus. Tõde tõuseb, vale vajub,» on kirjutatud mälestustahvlile.

Tekst mälestustahvlil on eesti ja inglise keeles.

Kommentaarid (4)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles