EL: Johnsoni Brexiti kiri ei paku Iiri kaitsemeetmele alternatiive

Copy
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk.
Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk. Foto: Pa Images / Scanpix

Euroopa Liit tõrjus täna Briti peaministri Boris Johnsoni nõuet eemaldada Iiri kaitsemeede Brexiti kokkuleppest. 

Johnson esines eile pöördumisega Euroopa Liidule. 

Kaitsemeede on mehhanism, millega üritatakse vältida piiritaristu naasmist Iiri Vabariigi ja Põhja-Iirimaa piirile, kui pooltel ei õnnestu Suurbritannia lahkumisele järgneva üleminekuperioodi vältel vabakaubanduslepet sõlmida, sidudes ÜK EL-i tollireeglitega.

«(Johnsoni) kiri ei paku juriidilist toimivat lahendust, et vältida kõva piiri taastamist Iirimaa saarel,» ütles EL-i kõneisik Natasha Bertaud. 

«See ei pane paika, mis saaksid olla alternatiivsed korraldused ning lausa kinnitab, et puudub garantii, et sellised korraldused jõustatakse üleminekuperioodi lõpuks,» lisas ta. 

«Kaitsemeede on kindlustus, et vältida kõva piiri Iirimaa saarel, kui ja kuni alternatiivi ei leita,» ütles Euroopa Ülemkogu alaline eesistuja Donald Tusk Twitteris. 

«Need, kes on kaitsemeetme vastu ja ei paku realistlikke alternatiive, toetavad tegelikult piiri taastamist. Isegi, kui nad seda ei tunnista,» ütles ta. 

Suurbritannia valmistub lahkuma EL-ist 31. oktoobril. Samas ei ole sealne parlament kiitnud heaks Brexiti-lepet, mille sõlmis Brüsseliga eelmine peaminister Theresa May. Alamkoda lükkas selle tagasi kolmel korral. 

Johnson on varem korduvalt öelnud, et Ühendkuningriik lahkub EL-ist igal juhul hiljemalt 31. oktoobriks. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles