Itaalia peaminister Giuseppe Conte astus tagasi pärast tugevat rünnakut Matteo Salvini vastu (7)

Copy

Itaalia peaminister Giuseppe Conte (erapooletu) teatas täna pärastlõunal Itaalia senatis, et astub riigijuhi ametist tagasi.

Conte astus riigijuhi kohalt tagasi pärast seda, kui oli kritiseerinud enda koalitsioonipartnerit Matteo Salvinit (Liiga), kirjutab BBC.

Conte sõnas, et Salvinist oli «vastutustundetu» luua Itaalias uus poliitiline kriis «isiklikes ning erakondlikes huvides».

Enne peaministri kohalt tagasiastumist teatas Conte, et Salvini otsusel on suured tagajärjed nii Itaaliale kui ka Itaalia majandusele.

«See valitsus lõppeb siin,» teatas Conte.

Conte ütles senatis, et «Salvini rikkus püha lubadust, mille ta andis, kui valitsus tööd alustas – kui valitsuses peaksid olema eriarvamused, siis arutatakse neid heas usus ning koostöös». Tema kõnet saatsid Liiga senaatorite põlglik sisin ja hüüded, Salvini aga vangutas pead ja tegi nägusid, kirjutab The Local.

Salvini paremäärmuslik Liiga soovib ise nüüd korraldada erakorralised valimised, seda toetab ka Silvio Berlusconi juhitav Forza Italia ning paremäärmuslik Itaalia Vendade erakond.

Conte tõdes täna senatis, et Liiga juht Salvini on juba alates mais toimunud Euroopa parlamendi valimistest otsinud ettekäänet korraldamaks uusi valimisi. Ühtlasi ähvardas ta, et Salvini on õõnestanud valitsuse toimimist.

«Kodanike hääletama panemine on osa demokraatia põhiolemusest, kuid paluda neil iga aasta hääletada on vastutustundetu,» sõnas Conte.

«Ma lõpetan selle valitsuskogemuse siin... Lähen vabariigi presidendi juurde, et anda talle teada oma tagasiastumisest,» ütles ta. Conte ütles, et teavitab president Sergio Mattarellat oma otsusest täna õhtul.

Peaministri tagasiastumine ei tähenda automaatselt veel erakorralisi valimisi. Nüüd on teatepulk president Sergio Mattarella käes, et otsustada, kuidas tekkinud olukorras edasi minna, kirjutab Politico.

President Mattarella võib paluda Contel ametis jätkata ja leida alternatiivne enamus parlamendis. Samas võib ta aga ka nõustuda tema tagasiastumisega, et uurida, kas mõni teine juht suudab alternatiivse koalitsiooni kokku panna.

Kui see ei õnnetustu, võib Mattarella parlamendi laiali saata ja ennetähtaegsed valimised välja kuulutada, need toimuksid tõenäoliselt oktoobris.

Sisserändevastase Liiga juht Matteo Salvini oli Conte vastu varem kokku kutsunud umbusaldushääletuse, väites, et ei saa enam töötada oma senise koalitsioonipartneri Viie Tähe Liikumisega.

Liiga ja Viie Tähe Liikumine moodustasid koalitsiooni alles 14 kuud tagasi, Giuseppe Conte oli valitud erapooletuks peaministriks. 2018. aasta valimistel kogus Liiga kõige enam ehk 34 protsenti häältest, samal ajal kui Viie Tähe Liikumine kogus 17 protsenti häältest.

Kommentaarid (7)
Copy
Tagasi üles