Trump toetab Venemaa tagasivõtmist G8sse (1)

Copy
USA president Donald Trump.
USA president Donald Trump. Foto: Reuters / Scanpix

USA president Donald Trump teatas teisipäeval, et toetab Venemaa tagasivõtmist G8sse.

«Mina kindlasti toetaksin seda,» ütles president Valges Majas mõni päev enne laupäeval toimuvat G7 riikide tippkohtumist Prantsusmaal Biarritzis. «Oleks palju kohasem, kui Venemaa oleks sees. See peaks olema G8, sest paljudel meie arutatud asjadel on pistmist Venemaaga,» lisas ta.

G7sse kuuluvad Itaalia, Jaapan, Kanada, Prantsusmaa, Saksamaa, USA ja Ühendkuningriik. Enne Ukrainale kuuluva Krimmi annekteerimist kuulus gruppi ka Venemaa ja siis tunti seda nimega G8. 

Kui Venemaa Krimmi 2014. aastal annekteeris, siis viskasid grupi ülejäänud liikmed Venemaa tollase USA presidendi Barack Obama mahitusel G8st välja ja nimetasid end ümber G7ks.

Trump väidab, et Obama taotles Venemaa väljaheitmist, sest Putin «kavaldas ta üle». «Arvan, et kuna Putin kavaldas ta üle, siis arvas president Obama, et Venemaa seeshoidmine pole hea. Seepärast tahtis ta Venemaa välja puksida,» rääkis USA riigipea. «Seega näen mina kindlasti, et sellest saab taas G8, ja kui keegi peaks sellise ettepaneku tegema, siis kaldun sellesse suhtuma väga soosivalt,» lausus Trump.

Trump ütles Venemaa ennistamise kohta sarnaseid asju ka 2018. aasta tippkohtumise eel, kuid sellest ei tulnud midagi.

Järgmisel aastal kohtuvad G7 liidrid USAs ja kohtumist võõrustab Trump. Riigid kohtuvad korra aastas. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles