Kolmekordse olümpiavõitja dopinguprotsess viiakse läbi avalikkuse silme all

Christopher Krutto
Copy
Sun Yang.
Sun Yang. Foto: Giorgio Scala / imago images / Insidefoto

Rahvusvaheline spordiarbitraaži kohus CAS andis teisipäeval teada, et kolmekordse olümpiavõitja Sun Yangi dopinguprotsess tehakse avalikuks.

Möödunud aasta septembris külastasid Suni dopingukütid, kellel polnud aga kaasas kõiki vajalikke dokumente ja hiinlane keeldus koostööst. Väidetavalt purustas Sun või keegi tema tiimist haamriga ujuja verd sisaldanud ampulli.

Rahvusvaheline ujumisliit FINA määras küll ujujale hoiatuse, kuid lisas, et testijate eksimuse tõttu ei rikkunud Sun antidopingureegleid. Rahvusvaheline antidopinguagentuur WADA kaebas otsuse edasi CASi, kes otsustas protsessi avalikuks teha.

«Osapoolte soovil tehakse istung, mis leiab kõigi eelduste kohaselt aset oktoobris Šveitsis, avalikuks,» teatas CAS avalduses.

Protsess tehakse avalikuks Suni soovil, kes on süüdistused tagasi lükanud ja soovib oma nime puhtaks pesta.

Hiinlane on ka varem dopinguga patustanud ja kandis 2014. aastal kolme kuu pikkust karistust keelatud stimulandi Trimetazidine’i kasutamise eest.

Ta võitis 2016. aasta Rio olümpial kulla 200 meetri vabaujumises ja kaks kulda 2012. aasta Londoni olümpialt (400 meetri ja 1500 meetri vabaujumises).

Tänavu suvel peetud ujumise MMil jõudis ta poodiumi kõrgeimale astmele 200 meetri vabaujumises.

Tegu on alles teise CASi juhtumiga ajaloos, mis tehakse avalikuks. Esimene neist oli 1999.  aastal, ku Iirimaa ujuja Michelle Smith de Bruini apelatsioon nelja-aastase võistluskeelu vastu lükati tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles