Laupäeval sõidetakse Kõrvemaal Eesti Maastikurattasarja viimane etapp

Lenel Karu
, reporter
Copy
Foto: Bosch Eesti maastikurattasari

Sel laupäeval, 24. augustil tõmbab Bosch Eesti Maastikurattasarja tänavusele hooajale joone alla viimane etapp Kõrvemaal, kus jagub põnevust nii pühapäevasõitjatele kui ka ala tippudele.

Eesti Maastikurattasarja viimane etapp on 22. Tallinna Rattamaraton, mis tervitab laupäeval sõitjaid stardis ja finišis Sportland Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuses. Päeva jooksul ootab ees kolm erinevat distantsi, millest pikim on 47 km ja sobib pigem kogemustega harrastajale. Noorte- ja matkasõidu distantsiks on sel korral valitud 17 km, kus saavad rajale minna nii need, kes armastavad rattasõitu värskes looduses kui ka võistlushimulised osalejad. Kõige nooremad (kuni 10-aastased) saavad mõõtu võtta lastesõitudes.

Ees ootavad uued huvitavad rajad

Kõrvemaal tehti soojendus juba möödunud laupäeval, Tallinna Rattamaratoni avatud raja sõidul, kus osales varasemast tunduvalt rohkem, ligi sada ratturit. «Oma osa andis sellesse kindlasti imeline päikesepaisteline ilm, kuid huvilisi oli tõesti palju,» rõõmustab peakorraldaja Raivar Vaher.

Tänavu on rajad läbinud mitmeid huvitavaid muudatusi: põhisõit kulgeb teistpidi,  noorte-ja matkasõidu rada on muudetud kergemaks ja jõukohasemaks. Uued muutused on saanud osalejatelt kiidusõnu. «Saime tagasisidet, et 47 km on väga huvitav rada, kus mõnes kohas on vaja treenitust, et sujuvalt singlid läbida. Lisaks meeldis sõitjatele, et rada on keeratud teistpidi ja mitmed uued lõigud sisse võetud. Lühikest rada kiideti, kuna see on tõesti matkasõitjatele, sest enamik tõuse on välja jäetud, samas on rada vaheldusrikas ning ei sõideta ainult mööda kruusateed,» selgitab Vaher.

Foto: Bosch Eesti maastikurattasari

Tippude vahel algab põnev heitlus

Tipptegijaid ootab laupäeval Tallinna Rattamaratoni radadel tõsine heitlus Bosch Eesti Maastikurattasarja üldvõidu pärast, sest nii meeste kui naiste parim on veel lahtine. Punktiarvestusse läheb viis parimat etappi ning meestest on hetkel liidripositsioonil Peeter Tarvis, samas on Gert Jõeäärel sõidetud vaid neli etappi ning kõik võimalused oma tiimikaaslast edestada. Tarvis aga on lahinguks valmis ning loodab saada Tallinna Rattamaratonilt hea võistluskogemuse. «Mõtlen ka sarja üldvõidu peale. Värske tööinimesena ei saa ma nüüd enam endises mahus trenni teha, seega võib see kujuneda viimaseks korraks, kui üldvõitu on võimalik püüda. Loodetavasti tuleb hea päev ning suudan korraliku sõidu teha,» kommenteerib Tarvis. Kõrvemaa rada on ratturi sõnul viimastel aastatel muutunud temale sobivamaks. «Kui mõned aastad tagasi oli see rada alati äärmiselt kiire - reeglina tuli keskmiseks kiiruseks üle 30 km/h, siis viimastel aastatel on rada minu rõõmuks muutunud raskemaks, mägisemaks ja tehnilisemaks. Seetõttu ei ole tegu enam grupisõiduga, vaid leidub mitmeid kohti, kus jõudu maksma pannes eest ära sõita,» ütleb ta.

Naiste vahel ootab ees tihe rebimine, kus siiani on Greete Steinburgil kirjas neli etappi ning head šansid võit koju viia, kuid sarja liidrina püsib Maris Kaarjärv. Viimasel on tihedalt kannul Iiris Takel, kes usub, et üldvõidu osas on kõik võimalik. «Tallinna Rattamaraton oli kunagi mu kõige esimene maraton. Kokku olen sellel osalenud kaheksa korda. Korra olen napilt võitnud ja korra napilt teiseks jäänud, seega rada tundub mulle sobivat ning lähen ikka endast parimat andma. Kõrvemaa rajad on olnud pigem kiired, aga kui on sadanud, siis on ka mudaseid kohti olnud. Lõpp on päris raske, kuna on palju tõuse, aga üldjoontes nii palju kui mäletan, on mulle rada meeldinud,» lausub Takel. Võistkondade ja naiskondade osas rihivad sarja üldvõitu vastavalt Veloplus ja Spordipartner Racing Girls ning kui nende jaoks midagi drastiliselt halvasti ei lähe, siis viiakse karikad oma riiulitele.

Hooaja viimane etapp lõpetatakse Kõrvemaal pidulikult. «Korraldajad pakuvad supile lisaks suupisteid, etteastet bändilt ning autasustatakse sarja parimaid,» lausub Raivar Vaher.

Võimalusi parkimiseks ja enda kosutamiseks jagub mitmeid

Osalejatel on hea teada, et parkimisruumi jätkub lahedalt. «Kes on mugavusega harjunud ega viitsi mõned meetrid jalutada, siis Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskuse ees asub tasuline parkla, kus parkimine maksab 3 eurot. Parkimise korraldamise eest hoolitseb kohalik keskus, kes ka tasu korjab. Tasu läheb parkla korrastusse, radade hooldusesse ning üldiste keskuse kulude katteks. Samas on ratturite parkimine lahendatud paralleelselt Piibe maanteega nii Aegviidu kui ka Tallinna poolt saabujatele, kus saab mugavalt parkida,» selgitab peakorraldaja.

«Rattapesu võimalus on samuti olemas ning sarja peatoetaja Boschi poolt on rattapesulasse paigaldatud kuus pesurit. Lisaks on kõigil võistlejatel võimalus kasutada baasi duširuume ja sauna, kus saab pärast sõitu mõnusalt keha kosutada,» lisab ta.

Kõige tähtsam on päeva nautida

Peakorraldaja kutsub kohale kõiki, kes pole veel osalemise suhtes otsust teinud. «Neid, kes kahtlevad, julgustan kaasa võtma sõbra, kellega näiteks noorte- ja matkasõidu rada ühiselt läbi sõita, et järgmiseks hooajaks oleks sõbrale rattapisik edasi antud. Tähtis ei ole täismaratoni sõita, vaid nautida vapustavat ja vaheldusrikast loodust, mida Kõrvemaa oma ilus pakub. Kunagi ei ole hilja rattasõiduga algust teha ning alati tasub alustada kergemast rajast. Seltsis on märksa lihtsam ja lõbusam sõita ning miks mitte teha seda juba nüüd Tallinna Rattamaratonil,» lausub Vaher. «Alates sellest aastast saab kohale tulla ka rongiga, kuna Aegviidu rongijaamast viib kergliiklustee otse Sportland Kõrvemaa Matka- ja Suusakeskusesse,» lisab ta.

Tallinna Rattamaratonile saab end registreerida siin.

Täna hilisõhtul lõpeb teine soodusregistreerimise voor, aga võistlusele on end võimalik kirja panna ka võistluspäeval kohapeal.

Ajakava

Laupäev, 24. august

9.00 - 11.30 registreerimine, numbrite väljastamine (noorte- ja matkasõidul kuni 13.00)

9.00 - 12.00 lastesõitude registreerimine kohapeal

11.40 - avatakse põhisõidu stardikoridorid

12.00 - põhisõidu start (47 km)

13.10 - avatakse noorte- ja matkasõidu stardikoridorid

13.20 - noorte- ja matkasõidu start (17 km)

15.30 - autasustamine - 22. Tallinna Rattamaratoni parimad

16.00 - autasustamine - Bosch Eesti Maastikurattasarja 2019 hooaja parimad

16.30 - finiši sulgemine

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles