Hispaania võib trahvida vabaühendust migrantide päästmise eest pea miljoni euroga (1)

Copy
Hispaania päästelaev Open Arms.
Hispaania päästelaev Open Arms. Foto: Reuters/ScanPix

Hispaania võib migrantide päästmise eest Liibüa lähistel trahvida ligi miljoni euroga heategevusorganisatsiooni, mis opereerib päästelaeva Open Arms. 

Hispaania võimude väitel ei ole vabaühendusel luba seda teha.

Võimaliku trahvi teema kerkis esile pärast seda, kui pikaleveninud vastasseis Hispaania vabaühenduse Proactiva Open Arms ja Itaalia parempopulistliku siseministri Matteo Salvini vahel lõpuks lahenduse leidis. 

Päästelaev Open Arms seisis päevi ankrus Itaalia Lampedusa saare lähedal, sest Salvini keelas sel randuda. Kuid kui pinged pardal kasvasid ning Hispaania lähetas piirkonda sõjaleva migrante ära tooma, andis Itaalia prokurör lõpuks korralduse migrandid maale tuua.  

«Open Armsil ei ole luba päästa,» ütles Hispaania asepeaminister Carmen Calvo täna Hispaania raadiole vastuseks küsimusele, kas Madrid trahviks vabaühendust, millele alus kuulub. «See on õigusriik, igaüks teab, mida tohib teha, mida mitte.»

Open Armsile anti aprillis luba lahkuda Barcelonast, kus see oli seisnud kolm kuud, et toimetada humanitaarabi Kreekale. Laeval keelati suunduda Liibüa lähedastesse vetesse, kust migrandid suunduvad oma kipakatel paatidel riskantsele teekonnale Euroopasse, kuid alus tegi seda keelust hoolimata. 

Vastavalt Hispaania kaubalaevastiku peadirektoraadi dokumendile, mille Proactiva Open Arms saatis uudisteagentuurile AFP, ähvardab seda keelu rikkumise eest kuni 901 000 euro suurune trahv.

Naastes enam kui 140 migrandiga pardal, soovis laev randuda Lampedusal, mis koos Maltaga on lähim turvaline sadam. Kuid Salvini, kes oli keelanud kõigil vabaühenduste päästelaevadel Itaaliasse siseneda, tõkestas selle. 

Päevadega kasvasid pinged laeval, kus paljud laeval viibinud migrandid kannatasid posttraumaatilise stressi all. See ajendas Itaalia prokuröri andma teisipäeval korraldus tuua kaldale 83 veel laeva jäänud pagulast.

Algselt oli alusel 147 peamiselt aafriklasest migranti, kellest osa evakueeriti tervislikel põhjustel. Maale lubati ka alaealised. Kuus Euroopa riiki – Prantsusmaa, Saksamaa, Rumeenia, Portugal, Hispaania ja Luksemburg – andsid nõusoleku nad vastu võtta. 

Calvo ütles, et Lampedusale saadetud Hispaania sõjalaev võib võtta vastutuse Hispaaniale eraldatud migrantide eest, kui see lepe jõustatakse. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles