Arhangelski plahvatuse järelkaja: haiglast viidi ära dokumendid, arstidel keelati toimunust rääkida (22)

Copy
Plahvatus. Pilt on illustratiivne.
Plahvatus. Pilt on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Võimuesindajad viisid Venemaal Arhangelski oblastihaiglast, kus osutati abi Severodvinski lähistel plahvatuses kannatanutele, minema juhtunuga seotud dokumendid.

Arstidelt, õdedelt ja sanitaridelt võeti allkirjad ning neil keelati kannatanute ravi üksikasjadest rääkida. Ajaleht Novaja Gazeta kirjutab, et haigla personal on segaduses ja ära hirmutatud.

Haigla ruumid desaktiveeriti ning hoone ümber niideti täielikult kogu muru.

Ajaleht Moscow Times kirjutas, et oblastihaigla meedikuid kannatanutelt tuleva kiirguse ei hoiatatud. Ajalehe andmetel leiti hiljem ühe arsti lihaskudedest radioaktiivset nukleiidi tseesium-137. Seevastu võimud eitavad seda.

Londonis töötav teadur Vladimir Pastuhhov ütles, et kiirituse tagajärjed võivad ilmneda alles aastate pärast. Seepärast tuleks Arhangelski oblasti elanike tervist nüüd regulaarselt kontrollida.

Kohalikud võimud teatas aga, et elanike tervisekontrollil pole mõtet. «Kõik on normis, milleks hakata inimeste tervist kontrollima, kui sellel pole mõtet?» küsis Njonoksa administratiivse üksuse juht Valeri Mašinkov.

8. augustil toimus Njonoksa asulas paikneval sõjaväepolügoonil plahvatus, mille järel suurenes kiirgusfoon lähikonnas lühiajaliselt kuni 16 korda.

Venemaa pole avalikustanud, mis täpselt juhtus. USA võimuesindajad arvavad aga, et tegemist võis olla tiibraketi Burevestnik tuumareaktoriga varustatud mootori plahvatusega.

Kommentaarid (22)
Copy
Tagasi üles