Kirjamees Ilmar Vananurm (72) oli soojal 1989. aasta 23. augusti õhtul Karksi-Nuia lähistel Balti ketis seistes kindel kahes asjas: Eesti Vabariik tuleb ja Petserist saab jälle Eesti linn. Esimene unistus täitus vähem kui kahe aastaga ja kuigi teise täideminek viibib, on eestlastel tema sõnul aega oodata Petserimaa naasmist ka sajand.

«Ma olen kogu aeg olnud selline, kes usub ja loodab,» lausub mitme tiitliga Ilmar Vananurm, kes ennekõike nimetab end Petserimaa eestlaseks. «Olen üks vähestest, kes usub ja loodab, et ükskord saame Petserisse viisata.»

Täna, kui Eestis, Lätis ja Leedus tähistatakse Balti keti, mida lätlased-leedulased kutsuvad Ilmari meelest ilusamini «Balti teeks», 30. aastapäeva, pole 80 aastat tagasi Moskvas sõlmitud Vene-Saksa salapakti tagajärjel puhkenud kaos sugugi veel lõppenud. Lunastatud ei saa suurriikide tollased patud Vananurme sõnul enne, kui Koidula piiripunktist napi kolme kilomeetri kaugusel asuv Petseri on ühes maakonnaga taas Eestiks saanud, nagu ka Narva-tagune Ingerimaa.

Kommentaarid (2)
Copy