Video: tükike Balti ketti sai jälle kokku

Agaate Antson
, reporter
Copy
Ehvertite perekond ja Kairit Kuusmann kogunesid 30 aastat hiljem Tallinna Pärnu maanteele samasse kohta, kus nad ka Balti ketis seisid. Pildil on üleval vasakult: Evi Soo, Tiia Ehvert, Marilis Ehvert ja Kairit Kuusmann. Nende ees kükitavad originaalfotol lapsevankris olnud kaksikud Kristina Ehvert ja Kätlin Ehvert.
Ehvertite perekond ja Kairit Kuusmann kogunesid 30 aastat hiljem Tallinna Pärnu maanteele samasse kohta, kus nad ka Balti ketis seisid. Pildil on üleval vasakult: Evi Soo, Tiia Ehvert, Marilis Ehvert ja Kairit Kuusmann. Nende ees kükitavad originaalfotol lapsevankris olnud kaksikud Kristina Ehvert ja Kätlin Ehvert. Foto: Eero Vabamägi

Täna 30 aastat tagasi oli Balti riikide elanike seas üleüldine elevus ja ärevus. Vabaduse nimel ning protestiks Molotovi-Ribbentropi pakti ja Nõukogude okupatsiooni vastu moodustati ligi 700 kilomeetri pikkune inimkett. Kolme riigi peale tuli kokku ligi kaks miljonit inimest, paljud nende seast lapsed, kes seda päeva ei mäletagi.

Postimees taaslavastas jupikese Balti ketist Tallinna kesklinnas Pärnu maanteel, mille oli jäädvustanud Urmas Ehvert (62) oma laste jaoks. Peale Ehvertite pere õnnestus pildile saada ka Kairit Kuusmann, kes toona tuli ketti seisma abikaasa ja tütrega. Kairiti tütar Heidi plaanis samuti tükikese Balti keti taaslavastamisele tulla, kuid paar päeva enne pildistamist sünnitas ta uue ilmakodaniku. 30 aastaga on fotol olnud sülelastest endist lapsevanemad saanud.

Urmas tuli toona Balti ketile kogu perega – abikaasa, kolme pisitütre ja ämmaga – ning ka nüüd õnnestus foto jaoks terve perekond Pärnu maanteele kokku tuua.

«Ega seda mõtet ei olnud, et me ei läheks terve perega. Elasime toona siin suhteliselt lähedal,» meenutas ta. Ehvertite nelja kuu vanused kaksikud olid Balti keti ajal veel vankris ning kaasas oli ka pooleteiseaastane tütreke.

«Tegelikult just laste pärast sai see foto tehtud, sest üritus oli sedavõrd tore ja kuna lapsed sellest hetkest ju midagi ei mäleta, siis mõtlesin, et teen sellise foto. Siis on näha, et ka nemad võtsid sellest üritusest osa,» selgitas Urmas.

Praeguseks 30-aastased Kristina ja Kätlin täpsustavad, et kuigi mustvalgelt pildilt pole seda näha, olid nemad seal tumesinist värvi kaksikute vankris. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles