Vene riikliku arhiivi näitusel on väljas Molotovi-Ribbentropi pakt

Postimees
Copy
Pildil kirjutab Vene välisminister Molotov alla Molotovi-Ribbentropi paktile, mille salaprotokollidega jagasid kaks suurriiki 1939. aastal Euroopa omavahel huvisfäärideks.
Pildil kirjutab Vene välisminister Molotov alla Molotovi-Ribbentropi paktile, mille salaprotokollidega jagasid kaks suurriiki 1939. aastal Euroopa omavahel huvisfäärideks. Foto: SCANPIX

Vene riiklikus arhiivis avati näitus «1939. Teise maailmasõja algus», mille peamiseks eksponaadiks kujunes mittekallaletungi leping Nõukogude Liidu ja Natsi-Saksamaa vahel, mis on tuntud Molotovi-Ribbentropi pakti ja selle salaprotokollide nime all.

Molotovi-Ribbentropi pakti ja selle salaprotokolli tekstid on juba ammu avalikustatud, aga näitusel demonstreeritakse esimest korda dokumentide originaale, teatas neljapäeval ETV uudistesaade «Aktuaalne kaamera».

«Ma arvan, et seda oleks vaja olnud teha juba 10 aastat tagasi, oli juba võimalus seda teha, ja mis siin salata, ma ei saa aru, aga parem hilja kui mitte kunagi,» ütles Ajaloolise Mälu fondi direktor Aleksandr Djukov.

Molotovi-Ribbentropi pakti ja salaprotokolli originaalide avalikustamine annab Vene ajaloolastele põhjust loota sama läbipaistvust ka Balti riikide arhiivide poolt.

«Miks Leedus on välja antud Leedu välispoliitikat puudutavad dokumendid, Leedu välisministeeriumi dokumendid aastate 1939-1941 kohta, aga Eestis mitte? Miks?» küsis Djukov, lisades, et ta tahaks näha Eesti välisministeeriumi dokumente aastatest 1939-1941.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles