Sõda tegi Bosnia rokkarist maailma juhtiva meditsiiniteadlase

Jure Brankovič
, ajakirjanik, Ljubljana
Copy
1980. aastatel sai Ognjen Gajić kogu toonases Jugoslaavias kuulsaks kui rokkumuusik. Riigi valuline lagunemine paiskas ta USAsse, kus ta on teinud säravat meditsiinikarjääri ning aitab nüüd edendada sünnimaa raviasutuste tööd.
1980. aastatel sai Ognjen Gajić kogu toonases Jugoslaavias kuulsaks kui rokkumuusik. Riigi valuline lagunemine paiskas ta USAsse, kus ta on teinud säravat meditsiinikarjääri ning aitab nüüd edendada sünnimaa raviasutuste tööd. Foto: Ognjen Gajići erakogu

Kunagi ansambli Zabranjeno Pušenje liikmena hoiatas Ognjen Gajić Jugoslaaviat ähvardava katastroofi eest, nüüd lahendab ta probleeme tehisintellekti kasutamisel arsti töös.

Kui Ognjen Gajić 1987. aastal Sarajevo meditsiiniülikooli lõpetas, oli ta juba kogu endises Jugoslaavias kuulus kui rokkbändi Zabranjeno Pušenje liige ning juhtiva noorte subkultuuri, mis koondus nime uus primitivism alla, esindaja. Peagi sai algajast arstist aga saatuse tahtel sõjameedik sissepiiratud linnas.

Kui ta lõpuks aasta enne Bosnia sõja lõppu oma pere juurde Ameerika Ühendriikidesse pääses, pidi ta alustama karjääri nullist: ainus töö, mida Gajićil õnnestus leida, oli abiõe koht hooldekodus. Ta pidi uuesti alustama ka meditsiiniõpinguid, et saada intensiivravi arstiks. Hiljem tõusis ta juhtivaks eksperdiks tehisintellekti kasutamisel meditsiinis ning praegu töötab Gajić arsti, professori ja teadlasena mainekas Mayo kliinikus.

Aastad Ühendriikides pole aga mehelt röövinud bosnialastele omast huumorimeelt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles