Lõuna-Korea harjutab enda kaitsmist Jaapani rünnaku eest

Copy
Lõuna-Korea relvajõud harjutamas vaidlusaluste Dokdo kaljusaarte kaitsmist Jaapani eest.
Lõuna-Korea relvajõud harjutamas vaidlusaluste Dokdo kaljusaarte kaitsmist Jaapani eest. Foto: YONHAP / EPA / Scanpix

Lõuna-Korea alustas täna kahepäevast õppust, et harjutada vaidlusaluste Dokdo saarte kaitsmist sisuliselt olematu tõenäosusega Jaapani rünnaku eest. Oodatakse, et sedasi käitumine pingestab kahe Aasia riigi suhteid veelgi.

Iga-aastane õppus algas vaid mõni päev pärast seda, kui Soul tühistas sõjalise luureinfo jagamise kokkuleppe Jaapaniga. Lisaks keeb riikide vahel ka kaubandusvaidlus.

Õppus «Idamere territooriumi kaitsmine» tugevdab sõjaväe tahet kaitsta Dokto saari ja nende ümbrust Jaapani meres, ütles Lõuna-Korea merevägi avalduses.

Kuigi Jaapani rünnakut peetakse äärmiselt ebatõenäoliseks, on Lõuna-Korea korraldanud seda õppust alates 1986. aastast kaks korda aastas, tavaliselt juunis ja detsembris.

Õppusel osalevad mere-, õhu- ja maaväe üksused ning merejalaväelased. Mereväe teatel on seekordne õppus eelmistest umbes kaks korda suurem. Selles osalevad riigi esimene raketitõrjesüsteemiga Aegis varustatud hävitaja Sejong Suur ja veel üheksa sõjalaeva ning 10 sõjalennukit.

Soul kontrollib neid Jaapani mere kaljusaari 1945. aastast, kui lõppes Tokyo 35 aastat kestnud koloniaalvõim Korea poolsaarel.

Tokyo peab saari endale kuuluvaks ja süüdistab Lõuna-Koread nende ebaseaduslikus okupeerimises. Jaapan kutsub saari Takeshimaks.

Jaapan saatis Lõuna-Koreale õppuste tõttu diplomaatilise noodi. Tokyo sõnul on õppus äärmiselt kahetsusväärne ning ta ärgitas Souli õppusi lõpetama, sest Takeshima kaljusaared on «Jaapani ala lahutamatu osa», kirjutas uudisteagentuur Kyodo News.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles