Septembrist muutub mitme bussiliini sõidugraafik (1)

Aet Rebane
, ajakirjanik
Copy
Tartu uus bussisüsteem tekitab pensionäridele tuska.
Tartu uus bussisüsteem tekitab pensionäridele tuska. Foto: Jakob Meier

Esimesest septembrist muutub vähemal või suuremal määral mitme Tartu bussiliini sõidugraafik. Tartu linnatranspordi peaspetsialisti Madis Oona sõnul arvestati muudatuste tegemisel peale sõitjate soovi sellegagi, et bussid püsiksid paremini graafikus.

«Kuu aja jooksul on ilmnenud, et mõne liini või peatusevahe läbimiseks on bussil vaja vähem või rohkem aega, kui oli enne arvestatud,» kommenteeris Oona.

Liiga palju, liiga vähe

Uue bussisüsteemiga pole rahul Raadi linnaosa Kummeli tänava elanik Tiit Nikopensius, kelle sõnul tekitavad tema kodutänavale lisatud liini nr 4 bussid liiga palju müra. Nikopensius võrdles uut olukorda justkui Moskva metroojaamas elamisega, ta rääkis, et seetõttu ei saa ta isegi omaette raamatut lugeda. «Kel võimalik, peavad põgenema kodust tööle vaikust ja rahu otsima ning rõdul päikeseilma nautimine on väljakannatamatu kogemus,» kurtis ta.

Kel võimalik, peavad põgenema kodust tööle vaikust ja rahu otsima ning rõdul päikeseilma nautimine on väljakannatamatu kogemus, kurtis Tiit Nikopensius.

Nikopensiuse sõnul on bussid pealegi inimtühjad ja seega mõttetult Kummeli tänavale sõitma pandud. Oma sõnul esindab ta teisigi Kummeli tänava elanikke, kelle soov on, et liini nr 4 bussid viidaks uuesti Kruusamäe tänavale.

Karlova elanikke pahandas jälle see, et buss sõidab Tähe tänaval liiga harva. 86-aastane Liidia Peedo kogus murele tähelepanu tõmbamiseks elanikelt 646 protestiallkirja. Pöördumises oli kirjas, et busside vähene liiklus on karlovalastele suur probleem, sest linnaosas elab palju vanemaid inimesi ja seal pole ühtegi suuremat toidupoodi või apteeki. Inimesed on nördinud, et bussid lõpetavad liikumise liiga vara ega sõida nädalavahetusel. Kõik kokku paneb linnaosa lapsed olukorda, kus on keeruline käia nii trennis kui ka huviringis.

Sõidugraafik tiheneb

Rahva soovile vastu tulles hakkavad Karlovat läbivad ringliini nr 9 ja 9a bussid 1. septembrist sõitma ka nädalavahetuseti. Graafikud liinidel 9 ja 9a on nädalavahetusel samad, mis praegu tööpäevadel. Septembrist lisatakse liinile nr 9 argipäeviti juurde üks varahommikune bussi väljumine, kell 5.25 Nõlvaku peatusest. Nädalavahetusel väljub liinil nr 9 esimene buss Nõlvakust kell 7 ja liinil nr 9a E-kaubamaja peatusest kell 7.03.

Madis Oona sõnul bussiliinide marsruudis muudatusi ei tule. Muutub vaid väljumiste sagedus, näiteks liinil nr 5 hakkab buss nädala sees sõitma tööpäevadel sagedamini, et Ihaste lapsed saaksid paremini kooli käia.

Muutub busside liikumise sagedus, aga marsruudid jäävad samaks.

Väljumisajad muutuvad ka bussidel nr 11 ja 12, millel oli tegemist sõidugraafikus püsimisega. Liinidel nr 6 ja 10 korrigeeritakse busside mõnest peatusest väljumise aega, samuti liinide nr 7 ja 8 hommikusi ja õhtusi väljumisi, sest praegu sõidavad bussid neil liinidel kauem, kui graafikus ette nähtud. Liini nr 2 bussid ei hakka reede ja laupäeva öösel sõitma enam Lõunakeskusesse, vaid lõpetavad Tehnoloogiainstituudi peatuses.

«Bussisüsteem on ainult kaks kuud nii töötanud ja septembris, kui tullakse tagasi linna tööle ja kooli, saab aimu, milliseid muudatusi on vaja veel teha,» lisas Oona.

Täpsemalt saab seniseid muudatusi vaadata veebilehelt peatus.ee.

Uued sõidugraafikute teatmikud saabuvad müügile augustikuu lõpus.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles