Soome politseinike tulistamist Porvoos uuritakse mõrvakatsena (1)

Copy
Soome politseinik tulistamispaiga lähedal.
Soome politseinik tulistamispaiga lähedal. Foto: Reuters / Scanpix

Politseinike tulistamises Soome Porvoo linnas kahtlustakse kaht meest, kes on mõlemad tabatud, teatas politsei pühapäeval pressikonverentsil. 

Mõlemat meest kahtlustatakse mõrvakatses. Politsei sõnul võis meestel olla ka taustajõude.

Mõlemad tabati viimastel andmetel Tampere kandis pärast pool tundi kestnud tagaajamist, kus tulistati ka politseinike suunas. Keegi siiski teadaolevalt viga ei saanud.

«Öiste sündmustega seotud mehed üritasid autoga põgeneda ja ka tulistasid sõidukist politseinike suunas,» kirjeldas politseiülem Seppo Kolehmainen.

Politsei sai tavapärase väljakutse Eestinmäki linnaosas asuvasse tööstuspiirkonda pärast keskööd. 

«Kohale saabudes ähvardati neid pea kohe relvaga ja nõuti relvade loovutamist. Olukord viis selleni, et avati tuli ja politseinikud said viga,» lausus Ida-Uusimaa politseiülema abi Ari Karvonen. 

Üks politseinikest sai ööl vastu pühapäeva aset leidnud intsidendis haavata tõsiselt, kuid mitte eluohtlikult ja tema olukord on stabiilne. Teine pääses juba haiglast koju. 

«Oleme saanud vigastatud politseinikega rääkida ning sündmuste kulg on korrakaitsjaile suures plaanis selge,» lausus vaneminspetor Kimmo Huhta-aho. 

Politsei on seni olnud napisõnaline toimunu üksikasjade suhtes, viidates käimasolevale juurdlusele. Ka kahtlusaluste tundemärke ei paljastatud veel avalikkusele. 

Huhta-aho ei öelnud näiteks, millise relvaga korrakaitsjaid tulistati, mitu lasku tehti, ega seda, kuidas politsei rünnakule vastas.

Politseile teadaolevalt kahlusalused intsidendis kannatada ei saanud. Ei avalikustatud ka seda, kuidas nad sündmuskohalt põgenesid.

Huhta-aho ei rääkinud midagi kahtlusaluste taustast, kuid märkis, et politseil ei olnud enne sündmuskohale saabumist teada juurdluses kahtlustavatega seotud kuritegusid. 

Politsei ei maininud ka, kes tegi väljakutse. Huhta-aho märkis vaid, et tegemist oli politseile «huvipakkuva isikuga».

Eestinmäki tööstuspiirkonnas ja Porvoo ümbruses liikus öösel kümneid politseinikke ja helikoptereid. 

Huhta-aho andis mõista, et naaberriike hoitakse asjaga kursis. 

Uudisteagentuur STT küsis Huhta-aholt, kas toimunud sündmused võivad olla seotud organiseeritud kuritegevusega.

«Teo tõsidus kahtlemata osutab sellele,» tõdes politseiametnik, öeldes, et korrakaitsjad on saanud avalikkuse käest hulgaliselt vihjeid.

Politseiülem Seppo Kolehmainen ütles pressikonverentsil, et vägivald politseinike suhtes on Soomes sel aastauhandel kahekordistunud. 

«Enne möödunud ööd oli politseinike suunas sel aastal tulistatud kaks korda ja ähvardatud relvaga üheksa korda,» märkis Kolehmainen. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles