Ka Turu-uuringute küsitlus annab kindla juhtkoha Reformierakonnale (13)

BNS
Copy
Kaja Kallas.
Kaja Kallas. Foto: Scanpix / Reuters

Kui Postimehe ja BNS-i tellitud Kanter Emori uuring andis augustis kindla esikoha Reformierakonnale, siis sarnaseid numbreid näitab ka Eesti Rahvusringhäälingu (ERR) tellitud Turu-uuringute AS-i küsitlus. 

Alates augustist muutis Turu-uuringute AS küsitlusmetoodikat. Kui varem küsitles uuringufirma inimesi vaid näost-näkku nende kodudes, siis nüüd on koondtulemuses kombineeritud näost-näkku küsitlust ja veebiküsitlust. Nagu näitasid viimased Euroopa Parlamendi valimiste tulemused, andis kahe küsitluse kombineerimine ka täpsema tulemuse, kirjutab ERR-i uudisteportaal

Kahe küsitluse koondtulemus näitas, et kõige populaarsem partei on endiselt Reformierakond, keda toetas augustis 34 protsenti vastanutest. Kuivõrd juulis Turu-uuringute AS erakondade toetusküsitlust läbi ei viinud, on viimane võrdlus juunikuust, kui suurima opositsioonipartei toetus oli 32 protsenti. Riigikogu valimistel märtsis oli Reformierakonna toetus 28,9 protsenti. 

Populaarsuselt teisel kohal oli augustis Keskerakond 22 protsendi suuruse toetusega. Seda on kolme protsendipunkti võrra enam kui juunis, mil erakonna toetus oli 19 protsenti. Riigikogu valimistel oli Keskerakonna toetusprotsent 23,1.

Kui Reformierakonna ja Keskerakonna toetus kasvas võrreldes juunikuuga, siis Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) toetus langes. EKRE-t toetas augustis 16 protsenti, juunis oli vastav näitaja 18. Riigikogu valimistel hääletas EKRE poolt 17,8 protsenti.

9. juunil erakonna esimeheks Indrek Saare valinud Sotsiaaldemokraatliku Erakonna toetus langes kahe suvekuuga. Kui juunis oli sotsiaaldemokraatide toetusnumber 11, siis augustis kaheksa protsenti. Seega esimehevahetus sotside reitingule positiivset mõju ei avaldanud.

Parlamendiparteidest väiksema toetusega on Isamaa, keda toetas Turu-uuringute küsitluses seitse protsenti. Juunis oli Isamaal toetajaid üheksa ning riigikogu valimistel 11,4 protsenti ehk nende toetuskõver on valimiste järel olnud allapoole.

Parlamendivälistest erakondadest tõusis valimiskünnise piirile Eesti 200, keda toetas viis protsenti. Juunis oli Eesti 200 toetus neli, ning valimistel 4,4 protsenti.

Roheliste toetus oli augustis kolm, Elurikkuse Erakonnal ja Vabaerakonnal mõlemal üks protsent.

Kommentaarid (13)
Copy
Tagasi üles