Indoneesia valib uue pealinna asukohaks Borneo saare idaserva

Copy
Indoneesia president Joko Widodo esmaspäeval Jakartas presidendipalees ajakirjanikele esinemas.
Indoneesia president Joko Widodo esmaspäeval Jakartas presidendipalees ajakirjanikele esinemas. Foto: MAST IRHAM / EPA/Scanpix

Indoneesia valib uue pealinna asukohaks džunglitega kaetud Borneo saare idaserva, teatas president Joko Widodo esmaspäeval.

Välja pakutud asukoht Balikpapani ja Samarinda linna lähedal on Kagu-Aasia arhipelaagi geograafiline süda, kus valitsusele kuulub juba umbes 180 000 hektarit maad. Presidendi sõnul on Ida-Kalimantani provintsis asuvas kohas ka «minimaalne» looduskatastroofide oht.

«Suure riigina, mis on olnud 74 aastat iseseisev, ei ole Indoneesia endale kunagi ise pealinna valinud,» ütles Widodo telepöördumises. «Koorem, mida praegu kannab Jakarta, on valitsus-, äri-, rahandus- ja kaubanduskeskusena liiga suur.»

President lisas, et valitsus koostab pealinna ümberkolimiseks eelnõu ja saadab selle parlamenti. 

Pealinna ümberkolimine läheb hinnanguliselt maksma 466 triljonit ruupiat (33 miljardit dollarit), millest umbes 20 protsenti rahastab valitsus. 

Ligi 500 aasta eest Hollandi kolonistide rajatud Jakarta on Indoneesia poliitiline süda, aga ka maailma üks kiiremini maasse vajuvaid linnu. Ekspertide arvates võib 10 miljoni elanikuga linn vajuda allapoole veepiiri 2050. aastaks. Probleemi põhjus on peamiselt üleliigne põhjavee ammutamine. 

Koos pealinnaga külgnevate linnade elanikega elab Jakarta linnastus 30 miljonit inimest. 

Lisaks vajumisele kimbutab Jakartat ka rida teisi probleeme alates hiiglaslikest liiklusummikutest ja õhusaastest maavärina- ja tulvariskideni. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles