Suurbritannia lubas Amazonase vihmametsade taastamiseks 10 miljonit naela

Copy
Aerofoto põlengualast Brasiilia Amazonase osariigis.
Aerofoto põlengualast Brasiilia Amazonase osariigis. Foto: AFP / Scanpix

Briti peaminister Boris Johnson lubas esmaspäeval põlengutest laastatud Amazonase vihmametsade taastamiseks 10 miljonit naelsterlingit. 

Raha eraldatakse viivitamatult looduskeskkonna, sealhulgas põlengualade taastamiseks, teatas Briti valitsus Biarritzis G7 tippkohtumisel tehtud avalduses. 

Prantsuse president Emmanuel Macron ütles pühapäeval, et tippkohtumisel osalejad leppisid kokku aidata põlengutes kannatanud riike nii kiiresti kui võimalik.

«Nädalal, mil oleme kõik õudusega vaadanud, kuidas Amazonase vihmamets meie silme all põleb, ei saa me sulgeda silmi kahju ees, mida me looduskeskkonnale tekitame,» ütles Johnson.

60 protsenti Amazonase vihmametsadest asub Brasiilias, kuid metsaala võtab enda alla ka osa Boliiviast, Colombiast, Ecuadorist, Prantsuse Guajaanast, Peruust, Surinamest ja Venezuelast. 

Macroni katse panna Amazonase kriis G7 tippkohtumisel kesksele kohale vihastas Brasiilia paremäärmuslasest presidenti Jair Bolsonaro, kes on tauninud «välissekkumist» ja Prantsuse presidendi «kolonialistlikku mentaliteeti». 

Viimastel andmetel on Brasiilias sel aastal süttinud juba pea 80 000 metsa- ja maastikupõlengut, mis on suurim arv pärast 2013. aastat. Üle poolte tulekahjudest on puhkenud Amazonase piirkonnas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles