Nõuanded värskele kassiomanikule: kuidas valmistuda kassipoja tulekuks?

Copy
Foto: pexels.com

Kui uueks pereliikmeks saab armas kiisupoeg, siis tuleb soetada omajagu vajalikke tarvikuid. Anname nõu, mis peaks poenimekirjas kindlasti olema.

Kvaliteetne kassiliiv ja liivakast

Kiisu ei oska automaatselt liivakastis käia ja häda õigesse kohta teha, vaid seda peab talle spetsiaalselt õpetama. Liivakastiga harjutamiseks võib piserdada liivale veidi tema enda uriini ning kindlasti tuleb kiisut pärast kasti kasutamist kiita. Kasu võib olla ka sellest, kui talle liivakasti tutvustate. Näiteks meelitage kassipoeg mõne leluga liivakasti juurde ning andke talle seal mõni maius. Tuleb lihtsalt katsetada, mis just teie kiisukese puhul toimib, ent harjumisperiood võib kesta mõnest nädalast mõne kuuni.

Erinevate kassiliivade valik võtab silme eest kirjuks. Põhiline on meeles pidada, et hea kassiliiv ei tolma ega lõhna ning neelab kergesti vedelikke. Paakuvad kassiliivad on veidi kallimad kui mittepaakuvad, kuid nende kasutamine on ökonoomsem. Jällegi tuleb proovida, milline on sobivaim, sest kiisukest võib liivakastist eemale peletada seegi, kui talle ei meeldi näiteks mõne liiva spetsiifiline lõhn.  

Selleks, et vältida ebameeldivate lõhnade tekkimist, tuleks liivakasti korrapäraselt puhastada ning vähemalt kord nädalas liiva vahetada. Kiisud on tõelised puhtusearmastajad ning kui nende tualett pole puhas, siis ei pruugi nad liivakastiga harjuda ning hakata häda tegema hoopis mujale.

Liivakasti valimisel on tähtis see, et see oleks piisavalt suur ning kiisuke saaks seal vabalt ümber keerata ning kaevata ja kraapida. Lisaks peab kass sellele vabalt ligi pääsema ning liivakast võiks paikneda varjulisemas kohas, et loom saaks seal privaatselt toimetada.

Täisväärtuslik toit ja sööginõud

Kuna kiisupojad mängivad aktiivselt ning kulutavad palju energiat, siis peaksid nad sööma neli kuni kuus korda päevas ning vajavad spetsiaalset ja tasakaalustatud toitu. Selleks, et nende arenev ja kasvav organism saaks kätte kõik vajaliku, ei tohiks toidu pealt kindlasti kokku hoida, vaid investeerida kvaliteetsesse, kõrge lihasisaldusega ja täisväärtuslikku toitu. Samuti tuleb toidu valimisel arvestada tõugu ning muid eripärasid. Valikus on väga erineva koostise ja pehmusega kuivtoitu, mistõttu tuleb etiketiga põhjalikult tutvuda ning vajadusel küsida nõu spetsialistilt. Tingimata peaks toidu ostma loomapoest või -kliinikust.

Kuna kassid ei kipu väga jooma, siis võiks kodus lisaks söögikausile olla vähemalt kaks veekaussi. Tasub katsetada erinevate materjalidega ning välja selgitada, milline teie kassile kõige rohkem meeldib, samuti võiks kausse panna erinevatesse kohtadesse.

Mänguasjad

Kindlasti peaks koju varuma rohkelt mänguasju. Kassid on väga erinevad ning seetõttu on ka nende eelistused erinevad. Kui olete kokku kogunud teatud tüüpi mänguasju ning kass nendega ikkagi ei mängi, ei tähenda see seda, et kassil puudub igasugune mängu huvi vastu. Tõenäoliselt pole te «seda õiget» lihtsalt veel leidnud. Võite kindel olla, et mängimine lööb lemmiku silma särama ning süstib temasse veelgi rohkem lusti ja elurõõmu.

Kiisudele on meelt mööda erinevad kellukestega pallid, üleskeeratavad hiired, kassitunnelid, turnimispuud või nuputamismängud. Samuti pakuvad neile mängurõõmu põnevad laserid, mis stimuleerivad kiisu uudishimu ning hoiavad ta vaimu ja füüsise erksana. Jahiinstinkti elustavad kõikvõimalikud sulgedega mänguasjad, helendavad ja kõlisevad pallikesed ning kassiõnged. Kindlasti võiks kodus olla mõned naistenõgesega mänguasjad. Naistenõges on Põhja-Ameerikas kasvatatud taim, mille lõhn on kiisudele vastupandamatu. Katsetage, millised mänguasjad kiisukesele kõige rohkem rõõmu pakuvad

Kraapimispuu

Selleks, et kass ei kratsiks katki mööblit, lauajalgu või tapeeti, peaks kodus kindlasti olema kratsimislaud. Kass ei kraabi pahatahtlikkusest, vaid seetõttu, et see on nende jaoks vajalik ja oluline. Seeläbi märgistavad nad territooriumi, teritavad küüsi ning saavad ennast lihtsalt mõnusalt venitada. Väga tõhus võib olla kõrgem post, mis on kaetud jämedama köiega, kuhu küüned mugavalt taha kinni jäävad.

Et oma koduseid mööbliesemeid säästa, võiks kiisul regulaarselt küüsi lõigata. Kui alustada sellega juba siis, kui ta on alles väike, siis harjuvad loomad selle toiminguga üldjuhul üsna kiiresti ega puikle eriti vastu. Kui kiisu tublilt oma kraapimispuud kasutab, siis tasub teda kiita – teha pai, sügada kurgu alt ning pakkuda maiust.

Traksid ja transpordipuur

Kui olete otsustanud kiisupoja õue matkama viia ning teda aegapidi väliskeskkonnaga harjutada, siis on neile saada spetsiaalseid trakse ja kaelarihmasid. Kuigi esialgu võib kiisupoeg õues olla väga kartlik, siis tasapisi saab nende uudishimu hirmust võitu ning jalutamine pakub neile rohkelt vaheldust. On ju väljas nii palju põnevaid helisid ja lõhnu. Lisaks rahuldab jalutamine kassi liikumisvajaduse ning aitab heas vormis püsida.

Samuti tasub kiisupoegi juba maast madalast harjutada transpordipuuriga – siis ei saa sellest nende jaoks ebameeldivad ja hirmsat kohta. Harjutamiseks võib puuri pista mõne lemmikmänguasja või maiuse. Kodus võite jätta puuri ukse lahti, et kiisuke saaks seda rahulikult uurida ning veenduda, et tegu pole millegi ohtlikuga.

Uurige lähemalt: www.petcity.ee

Copy
Tagasi üles