Vargad tekitasid Virumaa põllumajandusettevõttele üle 50 000 euro kahju (4)

Kadri Suurmägi
, toimetaja
Copy
Seadmed ise maksavad tuhandeid eurosid, aga kindlasti pole mitte vähetähtis  varguse tõttu kaotsi läinud info ja sekeldused kiirel põllutööhooajal.
Seadmed ise maksavad tuhandeid eurosid, aga kindlasti pole mitte vähetähtis varguse tõttu kaotsi läinud info ja sekeldused kiirel põllutööhooajal. Foto: Peeter Kümmel / Sakala

Viimase kuu jooksul on Eestis olnud põllutöömasinate GPS-seadmete varguste laine, mille kogukahju võib hinnanguliselt ulatuda sadadesse tuhandetesse eurodesse. Ööl vastu esmaspäeva langes varaste ohriks ka Voore Farm - osaühingule põhjustati vargusega kahju üle 50 000 euro.

"Öösel varastati meie hoovi pealt GPS vastuvõtjaid, monitore, pardakompuutreid ja muud elektroonikat, kokku langes varaste ohvriks 11 masinat, kahjud ületavad üle 50 000 euro," seisab osaühingu sotsaalmeedialehel.

Paljud masinad on saanud kahjustusi, mille tulemusena pole neid võimalik kasutada. "Masinatel, kus antennide ja muu sarnase eemaldamine on lihtsustatud, olid meil endil ennetuseks asjad juba peitu pandud, kuid abi sellest palju pole. Masinad olid ka kaameraga turvatud parklas. Varaste ohvriks langesid Claasi, Müller Electronicu, Case, TopConi ja AgLeaderi seadmed!" teavitas Lääne-Virumaal tegutsev osaühing.

Lõuna prefektuuri juhtivuurija Liia Pilt sõnas, et viimase kuu jooksul on politseile üle Eesti laekunud mitu teadet GPS-seadmete ja antennide vargustest põllumajandustehnikalt. Vargusi on toime pandud nii Põhja-, Lõuna- kui ka Ida-Eestis. Kahjud on suured ning varguste üksikasju selgitatakse kriminaalmenetlustes.

Näiteks Lääne-Virumaal Kadrina vallas Kadapiku külasvarastati ööl vastu 16. augustit traktori küljest GPS seadme antenn. Kahju on 5300 eurot.

Samal päeval teatati, et samast vallast Hulja alevikust, et seal tungiti sisse kinnisele territooriumile ning traktorite küljest varastati kuus GPS antenni ja neli GPS monitori. Esialgne kahjusumma on 48 000 eurot. 

“Politseiuurijad ja eksperdid on sündmuskohtadelt kogunud nii palju tõendeid, kui see on olnud võimalik. Samuti on piirkonnas patrullitud eesmärgiga leida kahtlasi sõidukeid või inimesi ning kogutud infot kohalikelt, kes on politseile olnud suureks abiks oma tähelepanekute jagamisega. Analüüsitakse videosalvestusi ning selgitatakse sündmuskohtadel toimetanute isikuid,” sõnas Pilt.

Põllumajandusettevõtetele ning teistele kel vastavad seadmed, soovitame GPS-antennid ja ekraanid sõidukitest võimalusel öisteks seisakutundideks eemaldada või masin parkida turvalisse, valvega varustatud kohta. Olemasolevate valvekaamerate puhul soovitab politsei omanikel üle kontrollida, et seadmed vaataks õigesse suunda ning et nad oleks ka töökorras.

Kel on aga oma ettevõtte territooriumil kaamera ning selle silm on tabanud kahtlast liikumist, kahtlasi sõidukeid või inimesi, palutakse tähelepanekud politseile edastada. “Iga taoline infokild on politseinikele uurimises vajalik selleks, et jõuda võimalike kahtlusalusteni ning kaitsta üldist turvatunnet,” lisas Pilt.

Kommentaarid (4)
Copy
Tagasi üles