4 asja, mis mõjuvad su rahakotile laastavamalt kui kaasa ostetud kohv

Liisbet Saue
, Sõbranna.ee reporter
Copy
Foto: Bernd Jürgens / PantherMedia / Scanpix

Jah, pidev kohvi kaasa ostmine on küll kallis lõbu, kuid on asju, mis mõjutavad su majanduslikku olukorda suures plaanis rohkem. 

1. Sul ei ole eelarvet

Sõna «eelarve» võib su küll panna igavusest silmi pööritama, aga see on parim asi alustamiseks ja seda põhjusega. Nagu ütles Ameerika ärimees ja finantsnõustaja Dave Ramsey, siis eelarve tähendab seda, et sa ütled rahale, kuhu minna, selle asemel, et imestada, kuhu see kadus. Kui sul pole eelarvet, kulutad märkamatult palju raha näiteks taksosõitudele ja väljas söömisele või lubad endale rohkem reise, kui tegelikult tohiksid. Kui koostad endale eelarve, saad planeerida raha asjadele, mis sulle ka tegelikult olulised on, selle asemel, et raha lihtalt raisata. 

2. Sa pelgad palgakõrgendust küsida

Kuigi rahaga tagasihoidlikult ümber käimine on kaval strateegia, on väga oluline ka palganumber, mida teenid. Millal sa viimane kord kontrollisid, kas saad oma ameti kohta piisavalt palka? Kui oled head tööd teinud ja ennast tõestanud, võib argumenteeritud palgakõrgenduse küsimine muuta drastiliselt su majanduslikku seisu. 

3. Sa ei pane oma eesmärke kirja

Meil kõigil on eesmärgid, mida elus saavutada tahame. Paljude eesmärkide jaoks läheb tarvis raha: ümber maailma reisimine, kolimine, ettevõtte loomine. Kui paned oma eesmärgid kirja, on sul lihtsam välja arvestada, kui palju raha peaksid säästma. 

4. Sa lükkad asju edasi

Rahaasjadega tegelemine võib tunduda äärmiselt igav. Pole siis ime, et parima pensionifondi otsimine või isegi kõige kasutajasõbralikuma panga leidmine su tegevuslistis viimasel kohal on. Küll aga ei lase asjade edasi lükkamine su majanduslikul olukorral iseenesest paremaks muutuda, meenutab TheEverygirl. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles