Koerte öösprint: stardi ajal kustuvad tuled

Purina ONE
Copy
Foto: Tiina Topoleva

Ühel pimedal augustiööl kogunes Harku metsa hilisele kellaajale vaatamata palju inimesi ja koeri, et osaleda koerte öösprindil. Mis laadi võistlusega on tegemist, sellest rääkis lähemalt üks öösprindi korraldajatest Erik Kangilaski MTÜ-st Spordicom MTÜ.

Tegelikult pääsesid koerad Harku metsas rajale juba siis, kui väljas oli veel hämar. Kella üheksa ajal startisid lühemal rajale lapsed koos oma koertega. Tund aega hiljem aga kõik need võistluspaarid, kes soovisid pea 5-kilomeetrise raja treeningu eesmärgil läbi teha.

Päris võistlus algas siis, kui väljas oli kottpime. "Harku sprindi puhul oli huvitav see, et kuni kella üheteistkümneni oli rajal valgustus ning mõnda aega said kõik rajaga valges tutvuda. Esimese stardi ajal lülitati lambid välja ja metsas läke täiesti pimedaks," selgitas Erik Kangilaski.

Öine koertesprint on suhteliselt uus võistlus, mis toimus esimest korda Pro Plan Estonian Dryland Cup karikasarjas eelmisel aastal. Samas on öösprindi populaarsus kiiresti kasvanud. Kui eelmisel aastal osales 36 võistluspaari, siis nüüd oli osalejaid juba üle kuuekümne. 

Kust tuli mõte teha öine koertesprint? Kõik algas soovist korraldada EDC karikasarja etapid nii kevadel, suvel kui ka sügisel. "Kuid suvel on tavaliselt väga soojad ilmad. Koertel ei ole hea joosta, kui temperatuur on üle 16 kraadi. Öösel aga on õhk tunduvalt jahedam," ütles Kangilaski. Mõnusa jaheduse kõrval on öine võistlus eriliseks kogemuseks nii inimestele kui koertele.

"Kui Harku rada päeval läbi joosta, siis tundub see üsna lihtne. Sa näed kaugele ja märkad juba aegsasti kühme, juurikaid või auke, kui need rajal ette tulevad," tõdes Kangilaski.

Öösel on võistleja vaateväli mitu korda väiksem. Ainsaks valgusallikaks on pealamp. Valgusvihk hüpleb siia-sinna ning toob pimedusest välja ainult väikese osa rajast. Piiratud nähtavus teeb jooksmise palju põnevamaks.  

"Rada on alati teistsugune, kui minna öösel võistlema. Juba see tekitab põnevust. Lisaks on koerte jaoks öösel metsas hoopis teised lõhnad ja hääled," lisas Kangilaski. Juba teise edukalt korraldatud öösprindi järel teab ta hästi, et öösel on rajal paar kraadi kõrgem emotsionaalne temperatuur. Nii koerad kui inimesed peavad kohanema öö ja pimedusega ning see nakatab kõiki mõnusa elevusega.

"Koer saab pimedas muidugi paremini hakkama kui inimene.

Aga juhiks on ikkagi inimene. Koer peab oskama pöörata paremale või vasakule, kui talle seda öeldakse," kinnitas Kangilaski.

Üldisi nõudmisi võistlustel osalemiseks pole palju. Koer peab olema vaktsineeritud, õiges vanuses – jooksuvõistluseks 12 kuud, jalgratta või tõukerattaga osalemiseks 18 kuud – ja muidugi korralikult sotsialiseeritud, sest stardikoridoris peab ta hakkama saama teiste koerte lähedusega.

"Veokoerte spordi puhul on oluline koerte heaolu. Kui koer ei saa jooksmist ja võistlemist nautida, siis pole hea seda teha.

Kaelarihmaga jooksmine on kahjulik. Koeral peavad olema veorakmed, sest tema veab," rõhutas Kangilaski ja lisas, et rakmeid saavad kõik soovijad võistluskeskusest rentida.

Järgmine Pro Plan EDC karikasarja etapp toimub juba 15. septembril Tallinnas Ülemiste järve ja Viljandi maantee vahelistel metsaradadel. Registreerimine ja lisainfo: Pro Plan EDC Tallinn.

Kõik, kes osalevad võistlusel esimest korda, saavad kuni 8. septembrini kasutada koodi "esimestkorda" ja registreeruda soodushinnaga.

Purina Pro Plan on veokoerte karikasarja Estonian Dryland Cup peasponsor.

Purina Pro Plan pakub kvaliteetseid koeratoite erineva vanuse ja elustiiliga koertele. Tutvu Purina Pro Plan koeratoitude valikuga PetCity veebipoes ja teistes kauplustes.

Copy
Tagasi üles