Macron ärgitab Euroopat mõtlema ümber oma suhteid Venemaaga (6)

Copy
Prantsuse president Emmanuel Macron.
Prantsuse president Emmanuel Macron. Foto: Reuters / Scanpix

Prantsuse presidendi Emmanuel Macroni arvates on Euroopal aeg ümber mõelda oma suhted Venemaaga, et piirata Moskva üleilmseid ambitsioone ja vältida sattumist uude külma sõtta.

Macron ei öelnud täna, kas ta tahab tühistada Venemaale Krimmi annekteerimise eest kehtestatud sanktsioonid. Samas ütles ta, et uued sanktsioonid «pole meie huvides».

Tema sõnul on «aeg mõelda meie suhted Venemaaga ümber». Selle sisu ta ei avanud.

Macron hoiatas suures diplomaatiakõnes, et Venemaa kaugemale tõukamine on «suur strateegiline viga».

Tema hinnangul aitasid Euroopa «nõrkused ja vead» ajada Venemaa niikaugele, et see tugevdab oma liitu Hiinaga ning üritab puhuda uut elu sisse oma mõjuvõimule Süürias, Liibüas ja Aafrikas.

Macron ja Venemaa president Vladimir Putin kohtusid eelmisel nädalal ning lubasid hoogustada rahukõnelusi Ukrainaga. Samas olid nad eri meelt teistes küsimustes, kaasa arvatud Süüria sõjas ning Venemaa meeleavalduste mahasurumises.

Macron tahtis ka uut majanduslikku maailmakorda ja mõistis hukka enneolematu kriisi turumajanduses.

USA kaubanduspoliitika ebakindluse taustal ütles Macron, et turumajandus lähtub liigselt rahast. See on loonud ebavõrdsuse, mis «raputab meie poliitilist korda», rõhutas ta. President ärgitas riike ja firmasid asja «ümber mõtlema», kuid konkreetseid ettepanekuid ei teinud.

«Me elame Lääne hegemoonia lõpus» ja osaliselt põhjustasid selle möödunud sajandite «eksimused», kuulutas Macron.

Kommentaarid (6)
Copy
Tagasi üles