Tai ombudsman: peaministri poolik ametivanne on ebaseaduslik

Copy
Tai peaminister Prayut Chan-Ocha.
Tai peaminister Prayut Chan-Ocha. Foto: AFP / Scanpix

Tai ombudsman otsustas täna, et peaministri suutmatus lugeda täisamahus ette oma ametivanne on põhiseadusevastane ja ta pöördub põhiseaduskohtusse, et see otsustaks, kas praegune valitsus on seaduslik.

Endine huntaliider ja nüüdne peaminister Prayut Chan-Ocha jättis 16. juulil kuningas Maha Vajiralongkornile ametivannet andes ütlemata lause põhiseaduse järgimise kohta.

Juhul kui põhiseaduskohus asja menetlusse võtab ja otsustab, et valitsus pole legitiimne, võib see tähendada, et tema valitsuse seni rakendatud meetmed osutuvad õigustühisteks.

On palju spekuleeritud, miks Prayut ei öelnud fraasi «ma toetan ja järgin igakülgselt kuningriigi põhiseadust» ja kas selle ütlemata jätmine oli tahtlik või mitte.

Opositsioonisaadikud juhtisid seigale tähelepanu läinud kuul, kuid Prayut on öelnud, et see ei ole probleem.

Obmudsmani büroo tegi otsuse pärast kolme kaebust. Kuigi obmudsman saab suunata asja kohtutele, ei ole selle enda otsused siduvad.

Opositsioon on teatanud, et korraldab juhtumiga seoses järgmisel kuul parlamendis debati. Prayuth ütles, et osaleb istungil, et end kaitsta.

Vanne kirjutati põhiseadusesse 2017. aastal, kui Prayut juhtis huntavalitsust, mis tuli võimule 2014. aasta riigipöördega.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles