Indoneesia viib pealinna hädad džunglisse

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Indoneesia kavatseb kolida pealinna välja Jakartast, mis on ülerahvastatud, saastatud, maadleb prügiprobleemiga ja seisab silmitsi vajumisega. 
Indoneesia kavatseb kolida pealinna välja Jakartast, mis on ülerahvastatud, saastatud, maadleb prügiprobleemiga ja seisab silmitsi vajumisega. Foto: BAY ISMOYO/AFP/Scanpix

Indoneesia plaan kolida riigi pealinn ülerahvastatud, saastatud ja vajuva maapinnaga Jaava saarel asuvast Jakartast Borneo saarele võib viia samad probleemid piirkonda, mis praegu on hõredalt asustatud, kaetud troopiliste metsadega ja koduks ohustatud liikidele.

«Jakartal kui valitsus-, äri-, rahandus-, kaubandus- ja teenusepakkujate keskusel lasuv koorem on liiga raske,» ütles Indoneesia president Joko Widodo üleeile teleülekandes, andes teada plaanist rajada riigile uus pealinn.

Kolimismõtteid mõlgutatakse riigis juba aastakümneid, sest Jakartas elab kümme miljonit inimest, koos eeslinnadega ulatub rahvaarv lausa 30 miljonini ja kõik nad veedavad tunde ulatuslikes liiklusummikutes, hingavad õhku, mis on üks maailma kõige saastatumaid, ning toodavad nii palju prügi, et suur hulk sellest jääb linnatänavaile. Ülejäänud prügi toimetatakse linnalähedastele hiiglaslikele prügimägedele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles