Brasiilia on valmis põlengutega võitlemiseks välisabi vastu võtma

Copy
Brasiilia president Jair Bolsonaro teisipäeval.
Brasiilia president Jair Bolsonaro teisipäeval. Foto: MARCOS CORREA/AFP/SCANPIX

Brasiilia on nõus võtma Amazonase vihmametsades lõõmavate põlengutega võitlemiseks välisabi vastu tingimusel, et riigile antakse kontroll abiraha üle, teatas presidendi pressiesindaja teisipäeval kannapöördest.  

«Brasiilia valitsus on president (Jair) Bolsonaro läbi avatud finantstoetuse saamisele organisatsioonidelt ja isegi riikidelt,» lausus Otávio Rêgo Barros ajakirjanikele. 

«Põhiline on siin asjaolu, et see raha läheb Brasiiliasse sisenemise järel brasiilia rahva kontrolli alla,» ütles presidendi pressiesindaja. 

Esmaspäeval oli Brasiilia lükanud tagasi juhtivate tööstusriikide ühenduse G7 abipakkumise ja varem teisipäeval kirjutas Bolsonaro, et on avatud G7 pakutud metsapõlengute abi arutamisele juhul, kui tema Prantsuse ametivend Emmanuel Macron võtab tema vastu esitatud solvangud tagasi.

G7 liidrid teatasid pühapäeval, et eraldavad Brasiiliale ja Boliiviale Amazonase põlengutega võitlemiseks 20 miljonit eurot, ja toetavad Amazonase piirkonna taasmetsastamisplaani, mis avalikustatakse septembris ÜRO peaassambleel.

Pinged Prantsusmaa ja Brasiilia vahel on kasvanud pärast seda, kui Macron kirjutas Twitteris, et Amazonase tulekahjud kujutavad endast rahvusvahelist kriisi ning neid tuleb arutada G7 tippkohtumisel. 

Bolsonaro reageeris sellele, hurjutades Macroni kolonialistlikku mentaliteeti. 

Brasiilia riikliku kosmoseuuringute instituudi (INPE) andmeil on sel aastal Brasiilias puhkenud 82 285 metsatulekahju, neist üle pooled Amazonases. Viimati oli põlengute arv nii suur 2013. aastal.

Pühapäevast esmaspäevani puhkes Brasiilias ametlikel andmetel 1659 uut põlengut. 

Brasiilia valitsus on tulekahjusid kustutama saatnud umbes 2500 sõdurit ja 15 lennukit, nende seas kaks sõjaväe transpordilennukit C-130 Hercules. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles