Taaveti ja Koljati võitlus ilumaailmas: imetoote valmistaja Olaplexi vastasseis L'Orealiga

Copy
Foto: Shutterstock

2014. aastal esitleti esmakordselt juuksehooldustoodet Olaplex, mis taastab keemilistest protseduuridest tekkinud kahjustused. Sellest ajast alates on ilutööstuses käima läinud tõeline nõiajaht, sest üle maailma on asutud revolutsioonilist toodet kopeerima. Märgilise tähtsusega selles globaalses sõjas on Olaplexi kohtuprotsessid L'Oreali ja Walmarti vastu.  

Turul on mitmeid juuksehooldustooteid, mis väidetavalt aitavad vähendada juuste värvimisest ja keemilisest töötlemisest tulenevaid kahjustusi. Kaks tuntuimat neist on Olaplex No. 1 Bond Multiplier ja L'Oréal Professionnel Smartbond. Olaplex väidab, et Smartbond on nende toote võltsing ning kaebas L'Oréali selle eest kohtusse.

Tegelikult tahtis ilumaailma suur tegija L'Oreal revolutsioonilise juuksehooldustoodete sarja Olaplex esmalt koos patentidega üle osta. Olaplexi omanikud soovisid säilitada toote kvaliteeti ja mõistlikku hinda klientidele (juuksuritele ja lõpptarbijatele), seega kokkuleppeni ei jõutud ning tehing jäi katki. Seejärel kopeeriski L'Oreal väidetavalt Olaplexi toodet No.1 ja lõi sellest oma harubrändidele sarnased tooted (Matrix Bond Ultim8 No.1, Redken pH-Bonder #1 ja L’Oreal Professionnel Smartbond Step 1).

2017. aasta alguses kaebas Olaplex L'Oreali nii Ühendkuningriigis kui ka Ameerika Ühendriikides kohtusse, väites, et L'Oreal sõlmis esmalt konfidentsiaalsus- ja litsentsilepingu, ent rikkus siis selle tingimusi, omastas ebaausate võtete teel Olaplexi ärisaladusi, rikkus õiglase kaubanduse põhimõtteid ning tekitas Olaplexile otsest rahaliselt ja mainekahju.

Foto: Olaplex International

Nüüd, ligi poolteist aastat pärast süüdistuse esitamist, on jõutud tulemusteni. Nimelt otsustas Ühendkuningriigi Kõrgem Kohus 2019. aasta juunis, et L’Oreal on tõepoolest rikkunud patendiõigusi ning võltsinud Olaplexi juuksehooldustoodet. Samasugune otsus võeti selle aasta augustis vastu ka Ameerika Ühendriikides ning Delaware’i kohus määras, et ilutööstuse gigant L’Oreal peab Olaplexile maksma 91,4 miljonit dollarit valuraha. 

Ilumaailma hall turg

Lisaks L’Orealile on Olaplex ilusõjas veel teisegi suure kaubandushiiuga. Nimelt väidab ettevõte California ringkonnakohtule esitatud süüdistuses, et Ameerika Ühendriigi suurima jaemüüja Walmarti kauplused kubisevad Olaplexi võltsitud toodetest, Walmart müüb neid tooteid teadlikult ning need on segadust tekitavalt sarnased ja sisuliselt eristamatud Olaplexi kaubamärgi originaaltoodetest.

Kohtule esitatud süüdistuses selgitatakse, et selliste toodete turule jõudmine ei kahjusta üksnes Olaplexi mainet ja head nime, vaid kujutab otsest ohtu ja terviseriske kasutajatele, sest nende toodete päritolu ei ole võimalik kuidagi tõestada. Samuti rõhutatakse, et kuigi Olaplexi tooteid müüakse tunnustatud edasimüüjate poolt enam kui 80 riigis üle kogu maailma, siis Walmart nende hulka ei kuulu. 

Nüüd püüab Olaplex leida võimalusi, et keelata Walmartil lõplikult võltstoodete müümine. Lisaks sellele nõuab ettevõte kaubandusketilt suure rahalise kahju kompenseerimist ning seda, et nad avalikustaksid võltsitud toodete tarnija. Walmarti kommunikatsiooniesindaja sõnul võtavad nad esitatud süüdistust väga tõsiselt ning plaanivad sellesse põhjalikult süüvida.

Olaplexi võitlus jätkub.

Foto: Olaplex International

Mis on Olaplex?

Juuksekarv koosneb kuni 85% ulatuses keratiinist. See on valk, mis annab juustele elastsuse, vastupidavuse ja naturaalse läike – justkui lihas juuste sees. Iga kord, kui juustega tehakse keemilisi, mehhaanilisi, termilisi või muid protseduure, lõhutakse keratiini molekule siduvad ning juuste skeletiks olevad disulfiidsidemed. Pärast protseduuri jäävadki osad neist sidemetest katkenuks ning selle tulemusel muutuvad juuksed tuhmiks, kuivaks ja elutuks ning halvimal juhul hakkavad katkema. Olaplex on aine, mis kaitseb juukseid erinevate keemiliste protseduuride ajal, taastab katkenud sidemed ja annab juustele tagasi loomuliku tugevuse. Lisaks kasutatakse Olaplexi juba väga kahjustatud juuste taastamiseks ja hooldamiseks.  

Copy
Tagasi üles