Putin ja Erdoğan arutasid jäätist süües kaitsekoostöö üle (1)

Copy
Venemaa president Vladimir Putin ja Türgi president Recep Tayyip Erdogan söövad
MAKS 2019 õhusõul jäätist.
Venemaa president Vladimir Putin ja Türgi president Recep Tayyip Erdogan söövad MAKS 2019 õhusõul jäätist. Foto: Sputnik / Reuters / Scanpix

Türgi president Recep Tayyip Erdoğan kohtus eile Moskvas Vladimir Putiniga, kellega arutati halvenevat olukorda Süürias ja võimalikku kaitsekoostööd. Koos õhusõud külastades ostis Putin kahe liidri vahelise sõpruse märgiks Erdoganile jäätist.

Eilsel Venemaa ja Türgi riigipea kohtumisel arutati võimalikku koostöö laienemist kaitsetööstuse vallas, vaatamata kage riigi erimeelsustele Süürias.

Venemaa õhuväe toetusel alustas Süüria pealetungi oma riigi põhjaosas, mis on viimane mässuliste käes piirkond, vahendab Reuters. Selle tulemusel on suurenenud kokkupõrked Süüria ja Türgi vägede vahel.

Türgi valitsuse sõnul on Süüria väed ümber piiranud Moreki linna lähistel oleva Türgi sõjalise vaatlusposti. Erdoğan kritiseeris ka Süüria vägede tegusid Putiniga kohtumisel. Tema sõnul ei ole aktsepteeritav, et Süüria väed ründavad terrorismivastase võitluse ettekäändel tsiviilisikuid. Samuti avaldas ta muret, et ka Türgi sõdurid on Süüria vägede rünnaku tõttu ohus.

Putin kinnitas, et kokkulepe «normaliseerida» Idlibis olukord on saavutatud. «Olukord Idlibi de-eskalatsioonitsoonis on tõsine probleem nii meile kui ka meie Türgi partneritele,» ütles Putin, viidates eelmisel aastal sõlmitud kahe riigi vahelisele kokkuleppele hoida piirkonnas rahu.

Samas ütles Putin, et regioon ei tohi muutuda terroristide redutuspaigaks.

Putin ostis Türgi presidendile jäätist

Kahe riigipea kohtumise raames külastati ka õhusõud Moskva lähistel, kus varghävitaja Su-57 sooritas õhkutõusmisi ning Erdogan sai uut lennumasinat lähemalt uurida.

Meediasse jõudis ka seik õhusõult, kus kaks riigipead läksid pärast lennukite vaatamist jäätist ostma.

Pärast valiku tegemist küsis Türgi president, kas Venemaa riigipea maksaks ka tema maiustuse eest. Putin vastas: «Jah, muidugi ma maksan. Sa oled ju mu külaline.»

Kuna Putini väljakäidud 5000 rublast jäi raha üle, osteti jäätist ka Erdoganiga kaasas olnud meeskonnale.

Kaitsetööstuses lubati koostöö laiendamist

Kohtumise raames võttis Türgi vastu ka teise partii Venemaa õhutõrjesüsteemi S-400.

«Me astume positiivseid samme kaitsetööstussektoris tänu S-400 süsteemide kohaletoimetamise algusele,» ütles Erdoğan ühisel pressikonverentsil. Samuti viitas ta võimalusele, et koostöö kahe riigi vahel jätkub kaitseküsimustes.

Eelmisel kuul sai Türgi Venemaalt esimese partii S-400 rakette, vaatamata USA kriitikale, et see ei sobi kokku NATO kaitsesüsteemidega ning hoiatustele kehtestada sanktsioonid.

Washington on juba alustanud Türgi eemaldamist uute F-35 varghävitajate tootmise programmist, mille raames lootis Türgi neid lennukeid osta.

Putini sõnul tuli jutuks ka kahe lennuki, Su-35 ja uue Su-57, tootmise koostöö. «Ma arvan, et Türgit huvitab mitte ainult ostuperspektiiv, vaid ka ühine tootmine,» ütles Putin koos Erdoğaniga antud pressikonverentsil.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles