Rohumaade niitmist kontrollitakse nii maalt kui taevast

Sirje Niitra
Copy
Rohumaade hooldamise nõuete täitmist kontrollitakse nii taotlejate juures kohapeal käies kui ka satelliitseire abil.
Rohumaade hooldamise nõuete täitmist kontrollitakse nii taotlejate juures kohapeal käies kui ka satelliitseire abil. Foto: Sander Ilvest / Postimees

Rohumaad pidid olema niidetud 20. augustiks. Eelmisel aastal leiti rohumaade hooldamist kontrollides, et nõudeid rikkus neljandik toetuse taotlejaist, keda kohapeal kontrollimas käidi, ja teema on aktuaalne tänavugi.

PRIA otsetoetuste osakonna juhataja Tanel Trelli sõnul taotles tänavu ühtset pindalatoetust kokku ligikaudu 14 300 maaomanikku kogupinnale üle 960 000 hektari. Selle toetuse eelarve on kokku 93 655 000 eurot.

On kuulda, et paljud maaomanikud on saanud juba teate, et nende valduses olevad rohumaad on niitmata, ehkki need on niidetud. See paneb küsima, kas satelliidilt kontrollimine ennast ikka õigustab. PRIA esindaja selgitusel kontrollitakse rohumaade hooldamise nõuete täitmist nii taotlejate juures kohapeal käies kui ka satelliitseire abil. Kontrollijad käivad kohal igal aastal vähemalt viie protsendi taotlejate juures.

Vihjeid kontrollitakse

Kontrollitavad valitakse nii juhuvaliku alusel kui ka riskianalüüsi kasutades. Vahel on aluseks ka PRIA-le esitatud vihjed, samuti kontrollitakse vajadusel taotlejate endi esitatud teavitusi, millega enamasti antakse teada toetuse nõuete täitmist takistavatest asjaoludest. Sellised asjaolud on näiteks põldude ilmastikust tulenev liigniiskus, tehnika purunemine või mingid muud olulised takistused nõuete tähtaegsel täitmisel.

Kontrollitavad valitakse nii juhuvaliku alusel kui riskianalüüsi kasutades.

Satelliidi abil saab rohumaade hooldamist kontrollida kõikjal. Kokku kontrollib niitmise tuvastamise rakendus üle 100 000 põllu kogupinnaga üle 420 000 hektari. Andmed niitmise tuvastamise kohta uuenevad keskmiselt kord nädalas vastavalt satelliidipiltide laekumisele. Enne hooldamistähtaja lõppu saadetud kirjade kohta sõnas Trell, et need olid lihtsalt meeldetuletuseks peagi saabuva tähtaja kohta. Täiendava kontrolli rohumaade osas teeb PRIA pärast tootmistähtaja lõppu septembri alguses ning kui tulemused näitavad, et põllul on hooldamis- või tootmistegevused tegemata, võetakse taotlejatega ühendust, selgitamaks, kas, millal ja millist hooldamisvõtet kasutades põllul töid tehti.

Rohumaade osakaal, millele toetust küsitakse, moodustab kogu taotletud pinnast ligikaudu 44 protsenti. 2018. aastal oli ühtse pindalatoetuse määraks 90,83 eurot hektari kohta. Selle aasta ühikumäär selgub alles detsembri alguses.

Sagedasemad rikkumised

Peamiste rikkumistena toob PRIA ametnik välja topelt toetuse taotlemised, kui samale maale küsib toetust nii maa omanik kui ka selle tegelik harija. Sellele järgnevad puudused õigeaegselt hooldamata rohumaade osas.

Aasta-aastalt on taotlejate teadlikkus suurenenud ning väheneb nii nende taotlejate arv, kellel eksimusi leitakse, kui ka rikkumisega seotud põldude hulk. Selle tendentsi jätkumist oodatakse tänavugi.

Küsimusele, kui paljud on pidanud saadud toetuse tagasi maksma, vastas Trell, et kuna ühtse pindalatoetuse taotlejatele tehakse väljamaksed pärast kontrollimist, tuleb raha tagasinõudmise vajadust ette pigem üksikutel juhtudel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles