Medvedev soovib Venemaal vähendada töönädalat neljale päevale (1)

Copy
Venemaa peaminister Dimitri Medvedev pidamas kõnet Rahvusvahelisel Töökonverentsil.
Venemaa peaminister Dimitri Medvedev pidamas kõnet Rahvusvahelisel Töökonverentsil. Foto: via www.imago-images.de / imago images / Xinhua / Scanpix

Venemaa peaminister Dmitri Medvedev pakkus juunis toimunud Rahvusvahelisel Töökonverentsil välja, et Venemaa võiks kehtestada nelja päeva pikkuse töönädala. Vaatamata ettepaneku populaarsusele teeb see idee murelikuks nii eksperte kui ka Venemaa kodanikke.

Juuni alguses rääkis Venemaa peaminister Dmitri Medvedev Genfis Rahvusvahelisel Töökonverentsil tulevikust ja sellest, kuidas tehnoloogilised arengud kaotavad ära vanad ametid. Samas puudutas ta ka Venemaa varasemaid kogemusi seoses suurte muutustega.

Medvedev, olles tuleviku suhtes optimistlik, ennustas: «Tuleviku arengud viivad töökohtade ja töötundide hulga vähenemiseni ning inimestel saab olema rohkem vaba aega.»

Venemaale naastes palus peaminister tööministeerumil uurida sellise süsteemi loomise võimalusi ning esitada talle tulemused septembri lõpuks, vahendab Izvestija.

Tähtpäeva lähenedes on ideed hakanud arutama ka Venemaa Töösturite ja Ettevõtjate Liit (RSPP). 13. augustil tehtud avalduses vihjas liit asjaolule, et tööaega vähendanud Euroopa riigid on heal sotsiaalmajanduslikul järjel ning ka uuringufirmade kogutud statistika põhjal on lühem töönädal populaarne idee.

Ootuste langetamine

23. augusti kohtumisel RSPP juhi Aleksandr Šokiniga pidas Medvedev neljapäevast töönädalat üheks võimalikuks arenguks, mida aga ei tasuks veel kindla plaanina võtta.

Venemaa valitsuse juures tegutseva sotsiaalmajanduslike uuringute instituudi juht Aleksei Zubets ütles RFE/RL-ile kommentaaris, et ei mõista, miks sellest on nii suur teema saanud. «Venemaa tööseadus võimaldab töönädala pikkuse kokku leppida tööandja ja töötaja või nende esindajate ja ametiühingute vahel,» ütles ta. «Seega ei takista miski ametiühinguid tööandjate juurde minemast ja kokku leppimast, et töönädal on neli või isegi kolm päeva.»

Näiteks andis eelmisel nädalal Venemaa autotootja GAZ Grupp töötajatele teada, et kaalub nelja päeva pikkust töönädalat, vahendab Interfax.

Zubets lisas, et riikides, kus inimesed töötavad alla 40 tunni, tehakse ikkagi viis päeva tööd, samas kui neis Euroopa riikides, kus lubatakse nelja päeva pikkust töönädalat, on tööpäeva pikkust tõstetud kümnele tunnile.

«See teema on populaarne, sest töönädala lühendamine läheb avalikusele korda,» lisas ta. Hiljutiste arvamusküsitluste järgi toetab lühemat töönädalat 49 protsenti vastanutest.

Võimalikud probleemid lühema töönädalaga

Zubetsi sõnul võib lühem töönädal tähendada, et töötajad hakkavad saama 20 protsenti vähem palka. Uuringu järgi, mis tehti vahetult pärast Medvedevi Genfi kõnet, pidas seda probleemiks ligi pool Venemaa kodanikest.

Ülevenemaalise avaliku arvamuse uurimiskeskuse VTsIOM küsitluse andmetel pidas vastanutest 43 protsenti madalamat palka lühema töönädala miinuseks, 82 protsenti aga uskus, et lühem töönädal tähendab väiksemat palka.

Kuigi nähti ka positiivseid aspekte, nagu parem tervis ja võimalus veeta rohkem aega perega, siis võib VTsIOMi juhi Valeri Fjodorovi sõnul tulemustest järeldada, et venelaste jaoks on lühem töönädal pigem hirmutav kui meelitav areng.

Majandusekspert Igor Nikolajevi sõnul on Venemaa töötajate tootlikkus pool või kolmandik kõige jõukamate riikide omast ning «selle vastu ei ole imeravimit».

«Kui sa töötad vähem, siis sa ka toodad vähem, müüd vähem ja saad vähem,» lisas ta. «Ning mille pealt sa siis elad? Seega, minu jaoks tundub see lahendus ennatlik ja populistlik.»

Medvedevi visioon

«Nii nagu kaovad vanad ametid, tekivad ka uued,» ütles Medvedev Genfis, soovitades ettevõtetel uute tööliste pealetulekuga kohaneda. Uute tehnoloogiate tekkega saab kodust tihtipeale ka töötamise koht, ütles ta, viidates vabakutseliste tööliste kategooria tekkele, kelle tööülesanded ületavad riigipiire.

Venemaa peaminister sõnas, et tööliste huve ja õigusi – mitte ainult ettevõtete ja riikide nõudmisi – peab arvesse võtma. Just seetõttu pakkus ta välja nelja päeva pikkuse töönädala idee kui lahenduse, mis aitaks vältida töötajate läbipõlemist ja tõsta produktiivsust.

Zubetsi sõnul on idee aga ebarealistlik ning selle täitmine pole tõenäoline järgneva kahekümne aasta jooksul. Kui Venemaa tahab tõepoolest suurendada tootlikkust ja tõsta töötajate enesetunnet, tasub tema sõnul mõelda hoopis lühemale ehk kuuetunnisele tööpäevale.

Kommentaarid (1)
Copy

Märksõnad

Tagasi üles