WHO: neli Euroopa riiki kaotas leetrivaba staatuse

Copy
Leetrite vastu vaktsineerimine. Foto on illustratiivne.
Leetrite vastu vaktsineerimine. Foto on illustratiivne. Foto: AFP / Scanpix

Leetrid on hakanud Euroopas kiiresti levima ja on jõudnud taas nelja riiki, kus haigus oli varem likvideerituks tunnistatud, hoiatas Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) täna, kannustades riike vaktsineerimise nimel rohkem pingutama.

«Leetritesse nakatumise taasesinemine on murettekitav. Kui kõigis kogukondades kõrget immuniseerimise taset ei saavutata ja hoida ei suudeta, kannatavad tarbetult nii lapsed kui täiskasvanud ja mõned traagilisel juhul ka surevad,» hoiatas WHO Euroopa leetrite ja punetiste likvideerimise kontrollkomisjoni esimees Günter Pfaff.

Selle aasta esimese kuue kuu jooksul registreeriti 48 Euroopa riigis 89 994 leetritesse haigestumise juhtumit. Seda on üle kahe korra rohkem kui mullu samal perioodil, kui juhtumeid oli 44 175.

Tänavuste leetriujuhtumite arv ületab juba praeguseks 2018. aasta koguarvu 84 462.

2018. aasta andmete põhjal ei ole enam leetrivabad ka Ühendkuningriik, Kreeka, Tšehhi ja Albaania.

Riik tunnistatakse leetritest vabanenuks, kui 12 kuu jooksul ei tuvastata ühtki endeemset nakatumist.

Leetrid on kergesti leviv haigus, mida aga vaktsineerimisega on võimalik täielikult vältida.

WHO on viimastel kuudel väljendanud muret vaktsineerimise madala taseme pärast.

Ühendkuningriik teatas 2018. aastal 953 ja 2019. aasta esimeses pooles 489 leetrijuhtumist. Kreekas oli samal ajal vastavalt 2193 ja 28 haigusjuhtu, Albaanias 1466 ja 475 ning Tšehhis 217 ja 569.

WHO immuniseerimisosakonna juhataja Kate O'Brien rõhutas, et neis maades on riiklik vaktsineerimine väga tõhus ja ulatuslik, need ei ole vaktsineerimise seiskohast nõrgad süsteemid.

«See on häirekell, mis kõlab kogu maalimas: kõrgest riiklikust vaktsineerimisega hõlmatusest ei piisa, see tuleb saavutada igas kogukonnas, iga perekonna iga lapse puhul,» sõnas ta.

Leetritesse suri selle aasta esimeses pooles 37 inimest, 2018. aastal oli ohvreid 74.

Üle 60 protsendi Euroopa leetripatsientidest on alla 19-aastased.

Selle aasta esimese kuue kuu haigusjuhtumitest tuli 78 protsenti neljast riigist: Ukrainast, Kasahstanist, Gruusiast ja Venemaalt. Ukrainas registreeriti 60 protsenti juhtumitest.

2018. aasta seisuga kuulutati leetrivabaks Austria ja Šveits, ütles WHO.

WHO Euroopa piirkonna 53 riigist kuulutati 2018. aastal leetrid kõrvaldatuks 35, 2017. aastal oli haigusvabu riike 37.

12 riigis, seal hulgas Prantsusmaal ja Saksamaal peetakse leetreid endeemseks. Viimases on leetrite vastu vaktsineerimine alates 2020. aasta märtsist kohustuslik.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles