Itaalia peaminister jätkab, kuid ilma Salvinita

Copy
Itaalia president Sergio Mattarella kohtumas peaminister Giuseppe Contega.
Itaalia president Sergio Mattarella kohtumas peaminister Giuseppe Contega. Foto: AFP / Scanpix

Itaalia president Sergio Mattarella kohtus täna peaminister Giuseppe Contega ja andis talle mandaadi uue valitsuse moodustamiseks.

Senised vastased Viie Tähe Liikumine (M5S) ja vasaktsentristlik Demokraatlik Partei (PD) leppisid kolmapäeval kokku, et moodustavad valitsuse, mida asub juhtima senine peaminister Conte.

Eelmisel aastal kompromissina peaministriks tõusnud endine teadlane Conte saab mõne päeva aega poliitilisteks konsultatsioonideks, et tagada töövõimeline parlamendienamus.

M5S-i esimees Luigi Di Maio on öelnud, et kokkuleppe PD-ga peavad heaks kiitma tema erakonna liikmed. Hääletus viiakse läbi internetis ja ilmselt sel nädalavahetusel.

Itaalia valitsuskriis puhkes 8. augustil, kui paremäärmuslaste liider Matteo Salvini viis oma erakonna Liiga välja valitsuskoalitsioonist M5S-iga. Ta nõudis ennetähtaegseid valimisi, lootes nii ise peaministriks saada.

Uus koalitsioon ähvardab tulla väga ebastabiilne, sest kunagistel vihavaenlastel on raskusi ühises programmis ja valitsuse koosseisus kokkuleppele jõuda. Üks vaidlusküsimustest on eelmises valitsuses asepeaministri ja majandusarengu ministrina tegutsenud Di Maio roll.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles