Wałęsa: USA ei ole enam maailma poliitiline ja kõlbeline juht

Copy
Poola vabadusvõitluse kehastus, ekspresident Lech Wałęsa.
Poola vabadusvõitluse kehastus, ekspresident Lech Wałęsa. Foto: AFP / Scanpix

Poola vabadusvõitluse kehastus Lech Wałęsa ütles USA presidendi Donald Trumpi visiidi eel, et Ühendriigid ei ole enam maailma poliitiline ja kõlbeline juht.

Trump saabub Poola pühapäeval, et võtta osa Teise maailmasõja puhkemise 80. aastapäevale pühendatud üritustest.

«President Trump, ma ärgitan teid maailma liidri positsiooni USA-le tagasi võitma,» ütles vana vabadusvõitleja usutluses ajalehele Rzeczpospolita.

«Maailm vajab USA-d juhina. Kõlbelise ja poliitilise, mitte majandusliku ja sõjalise juhina,» lisas Nobeli rahupreemia laureaat.

Wałęsa juhtis ametiühinguliikumist Solidaarsus, mis viis Poola 1989. aastal kommunismist vabanemiseni. 1990. aastal sai temas esimene sõjajärgne demokraatlikult valitud president.

«Mul on president Trumpile sõnum: Ühendriigid olid aastaid hea impeerium, mis juhtis maailma. Täna ei ole USA enam maailma juhtiv jõud,» sõnas Wałęsa täna ilmunud usutluses.

«Tal on endiselt sõjalised eelised, majanduslikult olete ikka veel teistest ees, aga kõlbeliselt ja poliitiliselt ei ole USA enam maailma liider.»

Poola parempoolse valitsuse põlualune ekspresident ei võta osa pühapäeval Varssavis peetavast tseremooniast, kuhu on lisaks Trumpile oodata ka Prantsuse presidenti Emmanuel Macroni ja Saksa kantslerit Angela Merkelit.

Vene presidenti Vladimir Putinit ei ole kutsutud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles