Venemaa opositsioonipoliitik langes Moskvas rünnaku ohvriks

Copy
Poliitik Ljubov Sobol on ka varem saanud sattunud pahuksisse tänu oma opositsioonilisele tegevusele.
Poliitik Ljubov Sobol on ka varem saanud sattunud pahuksisse tänu oma opositsioonilisele tegevusele. Foto: TATYANA MAKEYEVA / REUTERS / Scanpix

Venemaa opositsioonipoliitik ja Moskva meeleavalduste üks juhte langes kodust väljudes rünnaku alla, kui tema pihta visati tundmatut keemilist ainet. Seni pole teada, kas tegu oli mürgise ainega.

Venemaa opositsioonipoliitik Ljubov Sobol on seotud sel suvel Moskvas toimuvate meeleavaldustega, kus nõutakse opositsioonikandidaatide lubamist septembris toimuvatele linnaduuma valmistele.

Pärast kaks nädalat kestnud pausi kutsus Sobol koos teiste opositsiooniliidritega toetajaid üles korraldama tuleval laupäeval Moskvas uut rahumeelset meeleavaldust – ka varasemad protestid on toimunud laupäeviti.

«Mind rünnati maja esiukse juures, kui ma olin taksosse istumas,» ütles Sobol Twitteris. «Nad viskasid mingisugust soppa ning ujutasid üle auto sisemuse.»

Juhtunu on jäädvustatud ka videole ning Sobol lisas oma postitusele ka pildid taksost, oma jakist ja poisist, kes teda filmis. Sobol lisab Twitteris, et poisi puhul on tegemist Jevgeni Prigožini pooldajaga – kõnealune Progožin ise on aga tuntud kui Putini kokk, keda seostatakse 2016. aastal Soboli abikaasale tehtud tapmiskatsega.

Pärast seda, kui Venemaa valimiskomisjoni ametnikud lükkasid tagasi Soboli kaebuse selle pärast, et tal ei lasta septembris toimuvatel valimistel osaleda, kutsus ta üles oma toetajaid valimispäeval liituma «targa valimise» strateegiaga. Targa valimise plaan näeb ette, et päev enne valimisi otsustavad opositsioonikandidaadid ühe, kõige tugevema kandidaadi kasuks, kellele hääli anda, et suurendada tema võimalust pääseda Moskva linnaduumasse.

Juunis loobiti Soboli kampaaniatelke väljaheidetega ajal, kui ta kogus linnaduuma valimistel osalemiseks allkirju.

Prigožini toitlustusettevõte on omakorda kaevanud kohtusse Soboli, Aleksei Navalnõi ja Navalnõi juhitava korruptsioonivastase fondi selle eest, et nad uurisid tema firma seotust koolidega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles