Trikitame lillkapsaga: popist köögiviljast saab teha riisi, pitsapõhja ja steike

Britt Rosen
Copy
LIllkapsas maitseb kõige paremini kõrghooajal - siis ei tasu teda üle maitsestada ega ka kuumtöödelda.
LIllkapsas maitseb kõige paremini kõrghooajal - siis ei tasu teda üle maitsestada ega ka kuumtöödelda. Foto: Tuuli Mathisen

Alles see oli, kui ahjudes küpsetati terveid lillkapsapäid, siis tuli moodi lillkapsariis ja suvi tõi lauale grillitud lillkapsasteigid. «Lillkapsas on mõnus ja maitsev igal moel,» kiidab toiduajakirjanik ja -fotograaf Tuuli Mathisen.

Lillkapsas on kokandusmaailmas endiselt esirinnas. Üle kümnendi tagasi Iisraeli kokandustähe Eyal Shani ideest alanud ja maailmas õige mitu trendiringi teinud ahjuküpse lillkapsapea retsepti kõrvale on järjepanu leiutatud kõige erinevamaid mooduseid, kuidas seda köögivilja naksakalt kasutada. Lillkapsast tehakse pitsapõhju, panni- või grillsteike ja isegi «riisi». Ning jah, lillkapsast saab ka saia – ühes mandlijahu ja munaga tuleb sellest kohev gluteenivaba küpsetis, kinnitab toiduajakirjanik ja -fotograaf Tuuli Mathisen, kes proovis oma äsjailmunud raamatu «Brokoli ja lillkapsas» tarvis ära kõige erinevamad lillkapsaroad.

See kõik ei tähenda muidugi, nagu ei oleks enam au sees meie vanaemadeaegne lihtne suveklassika, kergelt keedetud lillkapsas võikillu, soola ja värske tillipuistega. Ja kuidas veel on!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles