Saaremaa talupidajate liit tähistab juubelit

Aare Laine
, Toimetaja
Copy
SAAME HAKKAMA: Hinnates Saaremaa talunike tegemisi, ütles talupidajate liidu juhatuse esimees, Riido ökotalu peremees Jaan Kiider, et hõisata pole küll millegi üle, aga saame hakkama.
SAAME HAKKAMA: Hinnates Saaremaa talunike tegemisi, ütles talupidajate liidu juhatuse esimees, Riido ökotalu peremees Jaan Kiider, et hõisata pole küll millegi üle, aga saame hakkama. Foto: Maanus Masing / Saarte Hääl

Kolm aastakümmet tagasi loodud Saaremaa talupidajate liit tähistab oma ümmargust tähtpäeva täna pop-up toidulaadaga Muhus Liival ja Kuressaares ning homme Karala külas Roopa rannas toimuva laada, töötubade, demonstratsioonide, vestlusringi, mälumängu ja piduliku õhtusöögiga "Talust taldrikule".

30. sünnipäeva tähistamise teeb eriliseks ka see, et sündmus kulmineerub koosistumisega kaunis rannas ühise peolaua taga. Lisaks saarlastest tippkokkadele Sander Väärtile ja Risto Laanetile valmistab roogasid ka 16 külaliskokka Norrast.

Rahvusvahelise liikumise Slow Food (Aeglane Toit) Saaremaa ühenduse eestvedaja Alar Allas ütles, et initsiatiivi näitasid norralased, kes soovisid tutvuda Eestis just Saaremaa toidukultuuriga ning siinsete talunike ja toiduvalmistajatega.

Saaremaa talupidajate liidu juhatuse esimees Jaan Kiider märkis, et sellisel moel pole saare talunikud oma ühenduse sünnipäeva veel tähistanud. "Aktiivseid liikmeid on meil 45. Hõisata pole küll millegi üle, aga saame hakkama," kinnitas Kiider.

"Tänavune aasta on põllupidajaile ja loomakasvatajatele siiani üsna meeltmööda olnud, teraviljasaagid on mullusest paremad, hea saagi üle rõõmustavad kartulikasvatajad. Loomakasvatajatel on talvine sööt varutud. Teraviljakasvatajad on alustanud taliviljade külviga. Loodan, et nii talunikud kui ka kõik huvilised leiavad reedel ja laupäeval aega meie tegemistega tutvuda," rääkis talunike juht.

Talunikud pakuvad oma saadusi ja talutoitu täna kell 11–13 Muhus Liival ja kell 16–18 Kuressaares Selveri vastas asuval platsil.

Roopa rannas saavad inimesed homme nautida ka mitmekäigulist õhtusööki, millele tuleb ennast registreerida ja ka osalustasu maksta. Taluturg avatakse homme Roopa rannas kell 11. Laadalistele pakutakse kõikvõimalikke talutooteid, aed-, puu- ja köögivilju. Avatud on töötoad, millest osa samuti tasu eest. Toimub ka mitmeid demonstratsioonesinemisi – kiviaia lappimisest kuni lambaniitmiseni. Samuti on mitmeid võistlusmänge, võib ka sõudepaadiga merele minna või siis hoopiski suitsusauna. Toimuvad ka vestlusringid ja mälumäng. 

Päev lõpeb juba eelpool mainitud õhtusöögiga ja kõige tipuks süüdatakse kell 20.30 muinastulede lõke.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles