Mis riik on 20 aasta eest iseseisvunud Ida-Timor?

Bretty Sarapuu
, toimetaja
Copy
Ida-Timori pealinnas Dilis täitusid sel nädalal mitmed seinad maalingutega, mis rõhutavad iseseisvusreferendumi 20. aastapäeval rahu ja ühtsust.
Ida-Timori pealinnas Dilis täitusid sel nädalal mitmed seinad maalingutega, mis rõhutavad iseseisvusreferendumi 20. aastapäeval rahu ja ühtsust. Foto: Antonio Dasiparu/EPA/Scanpix

Kakskümmend aastat tagasi otsustasid idatimorlased jätta ajalukku rõhuva koloniaalmineviku ja vägivaldse okupatsiooni ning hääletada referendumil iseseisvuse poolt, ent verevalamine sellega ei lõppenud. Indoneesia võimu pooldajad alustasid julma kampaaniat, mille käigus vägistati, piinati ja tapeti tuhandeid inimesi ning rohkem kui pool miljonit idatimorlast pidi kodudest lahkuma.

Kuigi praeguseks on iseseisvate riikide peres veedetud 20 aastat, seisab veidi enam kui miljoni elanikuga Ida-Timor endiselt silmitsi majanduslike raskuste ja sõltuvusega suurtest lähiriikidest. Ligi pool elanikkonnast elab äärmises vaesuses, 80 protsenti neist töötab põllumajandussektoris, paljudel inimestel puudub ligipääs puhtale joogiveele ja riigis puudub näiteks ka raudtee.

Samas on suudetud parandada elanikkonna haridustaset ja piirata mitmete nakkushaiguste levikut. Rahvas pole kaotanud usku, et Aasia kõige vaesemas riigis läheb aegamööda elu paremaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles