Colombia president loob eriüksuse sissiliidrite tabamiseks

Copy
Ivan Marquez videos sisside avaldust lugemas.
Ivan Marquez videos sisside avaldust lugemas. Foto: REUTERS TV / VIA REUTERS

Colombia president Ivan Duque teatas neljapäeval, et moodustab sõjaväe eriüksuse, mis saadetakse vasaksisside endise rühmituse juhte kinni võtma.

Avaldus järgnes neljapäeval internetikeskkonnas Youtube avaldatud videole, kus kolm aastat tagasi laiali saadetud rühmituse Colombia Revolutsioonilised Relvajõud (FARC) endine komandör Ivan Marquez lubas uuesti relvad haarata.

Duque sõnul moodustatakse Marquezi ja tema kaaslaste tabamiseks eriüksus, millel on paremad võimalused tõhustatud luuretegevuseks, uurimiseks ja riigis ringiliikumiseks.

Duque süüdistas ühtlasi mässuliste toetamises Venezuela sotsialistist presidenti.

"Colombia rahvas peab teadma, et me oleme Nicolas Maduro diktatuuri toetatud narkoterroristidest kurjategijate ähvarduste sihtmärgiks," sõnas president.

Marquez teatas videos, et alustab taas relvavõitlust koos teiste mässulistega, kes on end valitsusega sõlmitud rahuleppest distantseerinud.

"Me teatame maailmale, et teine Marquetalia on alanud," ütles Marquez. Mees viitas piirkonnale, kust FARC 1960. aastatel alguse sai ja mida sissid ise nimetasid Marquetalia vabariigiks. Marquezi asukohast ei teata juba enam kui aasta.

Márquez oli sisside pealäbirääkija kõnelustel, mis viisid 2016. aastal rahuleppeni ja tegid lõpu pool sajandit kestnud relvakonfliktile. Nüüdseks on Marquez ja tema võitluskaaslane Jesus Santrich rahuleppest eemaldunud. Videol astus üles ka Santrich.

FARC pani leppega relvad maha ja muutus erakonnaks nimega Ühised Alternatiivsed Revolutsioonijõud (lühend samuti FARC).

Vägivald riigis vähenes oluliselt, kuid siiski ei lõppenud, sest teised vasakrühmitused, parempoolsed omakaitsejõud ja narkokaubitsejad jätkasid võitlust. Paljud endised sissid liitusid ühtlasi narkojõukudega.

Möödunud aastal presidendiks valitud Duque lubas rahulepet muuta, sest see olevat tõsiseid kuritegusid toime pannud endiste sisside suhtes liiga leebe.

FARC-i partei taunib viivitusi leppe sätete täitmises ning tema liikmete õiguslike ja julgeolekutagatiste puudumist.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles