Arst selgitab: mida näitab väljaheite värv?

Sergey Saadi
, Minudoc.ee perearst
Copy
Tualettpaber. Pilt on illustreeriv.
Tualettpaber. Pilt on illustreeriv. Foto: Pexels

Millest oleneb väljaheite värv ning konsistents ja millal on põhjust arsti poole pöörduda, selgitab Virtuaalkliinikus Minudoc.ee perearst Sergey Saadi.

Väljaheite kogus sõltub enamasti selles sisalduvast veekogusest, seega kõhulahtisuse puhul on väljaheidet koguseliselt rohkem ja kõhukinnisuse puhul vähem. Tavaliselt sisaldab väljaheide umbes 70–75 protsenti vett, see on elastne, vorstikujuline, pikkuseks on 10-20 sentimeetrit.

Punast värvi väljaheide võib olla tingitud peedi või punast toiduvärvi sisaldavate toitude söömisest. Kui tegemist on ohutu «punapeedi järgse» istmega, siis sellega ei kaasne tavaliselt mingeid sümptomeid - ei ole valusid, väljaheites ei ole lima või verekiude. Samas võib punast värvi roojamassidele anda ka veri. Seda võib põhjustada soole sopistus ehk divertiikul, hemorroidid, või halvimal juhul soolekasvaja.

Rohekas või roheline väljaheide peegeldab liigset sapi sisaldust soolesisus. Kuna sapp stimuleerib soole liikumist, siis sapiga küllastunud väljaheide ei püsi kaua sooles, seetõttu ei jõua pruuni värvi omandada ning jõuab pärasoolde rohelisena. Rohekat värvi võivad anda sissevõetavad antibiootikumid, sapieritist stimuleerivate ainete liigne söömine - näiteks küüslauk, taimsed õlid-, rohelist värvi toiduainete nagu klorella ja spirulina aktiivne tarbimine. Harvematel juhtudel võib sellist värvi väljaheide olla ärritunud soole sündroomi, gluteenitalumatuse ja Crohni tõve sümptomiks.

Kollakas või kollane väljaheide võib rääkida soolenakkusest, sapipõie ja kõhunäärme alatalitlusest. Väljaheide muutub rasvarikkaks.

Valget või hästi heledat värvi väljaheide võib olla maksa ja sapiteede haiguse sümptomiks - sellisel juhul sapp ei jõua mingil põhjusel kaksteistsõrmiksoolde ning ei anna soolesisule oma värvi.

Must või tumeroheline väljaheide on tavaliselt ohumärk, sest see võib olla seedekulgla verejooksu tunnus. Samas võivad sellist värvi anda ka rauapreparaadid, söetabletid või liigne veiseliha söömine.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles