Põhja-Korea parlament tugevdas veelgi Kimi «monoliitset» võimu

Copy
Põhja-Korea nukuparlament kõrgeim rahvakogu selle aasta teist istungjärku pidamas. Foto avaldas riiklik uudisteagentuur KCNA.
Põhja-Korea nukuparlament kõrgeim rahvakogu selle aasta teist istungjärku pidamas. Foto avaldas riiklik uudisteagentuur KCNA. Foto: KCNA/AFP/Scanpix

Põhja-Korea tõstis neljapäeval põhiseadust muutes oma liidri Kim Jong-uni staatuse peaaegu võrdseks tema vanaisa, riigi rajaja Kim Il-sungi omaga.

Kim oli alla 30 aasta vana, kui ta 2011. aasta detsembris oma isa Kim Jong-ili surma järel võimu päris ning on pärast seda oma positsiooni tublisti kindlustanud, juhtides riiki raudse rusikaga.

Ametlikult on Kim võimuerakonna Korea Töölispartei ja kõrgeima valitsusorgani riigiasjade komisjoni esimees. Tema 1994. aastal surnud vanaisa on aga endiselt riigi igavene president.

Põhja-Korea nukuparlament kõrgeim rahvakogu kiitis neljapäeval heaks mitu põhiseadusmuudatust, et tagada Kimi «monoliitne juhtimine», nagu väljendus selle esimees Choe Ryong-hae.

Uutes sätetes kuulutatakse riigiasjade komisjoni esimees «kogu korea rahva üksmeelsel tahtel ja soovil KRDV (Korea Rahvademokraatliku Vabariigi) partei, riigi ja relvajõudude kõrgeimaks juhiks», ütles Choe riiklikule uudisteagentuurile KCNA.

Riigiasjade komisjoni esimehena oli Kimil voli dekreete välja anda ning diplomaate ametisse nimetada ja tagasi kutsuda.

Nüüd tugevnes tema staatus veelgi, et «tagada kõrgeima juhi monoliitne juhtimine kõigi riigiasjade üle», ütles Choe.

KCNA teates kasutati Kimi juhtimise kohta viis korda omadussõna «monoliitne».

Soulis asuva Sejongi instituudi analüütik Cheong Seong-chang ütles, et põhiseadusmuudatustega tagati Kimile ainuvõim kõigis riigiasjades.

«Uue põhiseadusega läheneb Kimi missioon ja võim riigiasjade komisjoni esimehena Kim Il-sungi võimule presidendina,» sõnas ta.

Aprillis andis nukuparlament Kimile tiitli «korea rahva kõrgeim esindaja». 

Choe on parlamendi esimehena Põhja-Korea nominaalne riigipea. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles