Muuseum avab ööks uksed

Laura Vadam
, reporter
Copy
Maalikunstnik Enn Tegova taies rahvusvahelisel aktinäitusel.
Maalikunstnik Enn Tegova taies rahvusvahelisel aktinäitusel. Foto: Uue Kunsti Muuseum

Augusti viimasel õhtul avab Pärnu uue kunsti muuseum südaööni uksed. Seal on võimalik viimaseid kordi kaeda rahvusvahelist aktinäitust “Mees. Naine. Vabadus” ja fotograaf Kaupo Kikkase fotoseeriat “Ansel”, kuulda kuraator Mark Soosaarelt kirjanik Ernest Hemingway jäljest maali-, foto- ja filmikunstis ja arutleda tuntud Eesti kunstnikega meie keele ja kultuuri tuleviku üle.

Kohtuma on oodatud maalikunsti klassikud Jüri Arrak, Jaan Elken, Jaan Toomik, Enn Tegova, Peeter Alliku, Priit Pangsepp, Andrus Joonas, Aivar Kurvits ja Jaanus Ermann.

“Praegu tundub, et loodavas kunstis on rohkem destruktiivset kui konstruktiivset, mis annaks jõudu,” arvas Soosaar, kelle hinnangul näeb sotsiaalseid jooni kunstis üha vähem. “Kuraatorina olen püüdnud kokku panna näitusi, mis toetaksid ja annaksid vihjeid, kuidas võiks käituda.” Soosaare meelest on loomeinimesel oma rahva ees vastutus.

Ühtlasi esitleb enda visuaale kunstnik Kris Lemsalu, kes tänavu avas väljapaneku Veneetsia kunstibiennaali Eesti paviljonis. Lemsalut iseloomustab omanäoline loomekeel. Ta kombineerib tehnikaid ja võtteid keraamikast, installatsiooni- ja performance’i-kunstist. Muuseumiööl selgub naise nägemus maailma sünnist ja renessansist.

Homseni avatud väljapanekud asenduvad peagi kahe välismaise näitusega.

Reedel avatakse koostöös Matsalu loodusfilmide festivaliga austraallanna Anna Glynni seeria “Üksi jäetud”, mis kõneleb loodusest, ökoloogiast, ajaloost ja keskkonnast kunsti kaudu, tekitamaks arutelusid ja mõttevahetusi. Ülejärgmisel teisipäeval toob Jaapani suursaatkond Pärnu arhitektuurinäituse “Raskustes suurlinnad: Jaapani linnaprojektidest 1960ndatel”.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles