USA luure: Venemaa raketiplahvatus toimus päästemissiooni ajal (2)

Copy
USA luure sõnul toimus plahvatus raketi päästemissiooni ajal. Pildil on USA sõjalaevad.
USA luure sõnul toimus plahvatus raketi päästemissiooni ajal. Pildil on USA sõjalaevad. Foto: Brett Cote / AFP / Scanpix.

Arhangelski plahvatus ei juhtunud mitte uue raketikatsetuse käigus, vaid varem merepõhja kukkunud raketi päästemissiooni ajal, leiab USA luureraport. 

USA luureraporti kohaselt juhtus Põhja-Venemaal radiatsioonitaseme tõusu kaasa toonud salapärane plahvatus siis, kui ookeani põhjast üritati kätte saada tuumajõul liikuvat tiibraketti, vahendab CNBC.

Arhangelski polügoonil toimunud õnnetuses hukkus viis teadlast ja kaks sõjaväelast, kuid Venemaa võimud ei ole senini juhtunu üksasjadest rääkinud. Välisekspertide sõnul katsetati rakettide katsetuspaigas Venemaa uut tiibraketti Burevestnik, mida tuntakse ka nime all Skyfall.

«Tegu ei olnud uue relvakatsetusega, vaid [raketi] päästemissiooniga, et leida varasemal katsetusel kaduma läinud rakett,» ütles anonüümseks jäänud asja tundev USA ametnik CNBC-le. «Ühel laeval, mis oli päästemissiooniga seotud, toimus plahvatus, mis põhjustas [keemilise] reaktsiooni raketi tuumareaktoris, see viis omakorda raditsiooni lekkeni,» lisas allikas.

Raadio Vaba Euroopa/Raadio Vabaduse venekeelne väljaanne jõudis sama järelduseni, kui oli analüüsinud Burevestniku katsetusaladel olevate ladustatud tuumajäätmete varasemaid pilte.

USA luureraport ei maininud võimalikke tervise- ega keskkonnariske, mida kahjustustada saanud rakett põhjustada võis.

CNBC kirjutas mullu sarnasest operatsioonist Venemaal, kui prooviti samuti leida Barentsi merre kukkunud raketti. Kui venelased oleksid raketi leidnud, siis oleks Moskva USA luureanalüütikute hinnangul kasutanud sama protseduuri sarnasteks otsimismissioonideks ka edaspidi.

Putini ambitsioonikas plaan

Eelmisel aastal avalikustas Venemaa president Vladimir Putin uued hüpersoonilised raketid, mille hulka kuulub ka Burevestnik. Putin kirjeldas seda kui tuumajõul liikuvat ja piiramatu laskeulatusega uue põlvkonna raketti.

Venemaa on varasematel aastatel testinud nelja sellist raketti, kuid seni on kõik katsetused luhtunud, ütles anaonüümseks jäänud allikas CNBC-le. USA luure sõnul on pikim raketilend olnud veidi üle kahe minuti, pärast mida kaotati raketi üle juhitavus ning see kukkus vette. Lühim raketikatsetus kestis vaid neli sekundit ning rakett lendas kaheksa kilomeetri kaugusele.

Testid on näidanud, et tuumajõu töölesaamine tiibrakettide puhul on problemaatiline ning rakett ei ole suutnud saavutada oodatud lendu, nagu Putin seda esitledes lootis.

CNBC andmetel on Venemaal plaanis piirduda vaid mõne hüpersoonilise raketi väljatöötamisega, sest projekt on kallis ja katsetused seni läbikukkunud.

Pärast 8. augusti salapärast plahvatust Põhja-Venemaal lakkas mitme kiirgustaset jälgiva jaama töö. Kuigi Putini sõnul toimus plahvatus uue lootustandava relvasüsteemi testimisel, on juhtunu kohta endiselt vähe informatsiooni.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles