Lauanõud on oluline osa sisekujundusest

Copy
Foto: Lartusi OÜ

Kodu- ja sisustuskaupade kett Lartusi avas 30. augustil uue kaupluse Rocca al Mare keskuses. Tegu on ühtlasi esimese kauplusega maailmas, mis on ehitatud legendaarse Saksa nõudebrändi Villeroy & Boch uue kontseptsiooni järgi

Lartusi juht Karin Mängel annab nõu, mida pidada silmas koju nõusid valides:

  • Uut kodu sisustades kingi ära vanad nõud, mis ei sobi terviklahendusega - võta kaasa vaid need, millel on ajalooline või emotsionaalne väärtus 
  • Hetkel on eriti trendikad vasevärvi PVD-kattega söögiriistad
  • Kvaliteetsed kullatise ja dekooriga nõud kannatavad nüüd ka masinpesu
  • Stiilse peolaua puhul on vaja lisaks klassikalisele serviisivalikule ka palju kausse kastmete ja maitseainete serveerimiseks

Kas uut kodu sisustades tuleks kindlasti soetada ka uued nõud?

Uues kodus, kus kõik peaks olema täiuslik, pole kohta vanadel ja väheväärtuslikel nõudel. Vanad nõud saab viia näiteks taaskasutuskeskusesse. Samas on kõigil inimestel emotsionaalse või ajaloolise väärtusega esemeid, mis tuleks siiski kaasa võtta ja alles hoida. 

Ülejäänud nõud ikkagi ostaksin, et need sobiksid kokku kodu stiiliga. Uued nõud on osa uuest hingamisest. Ma arvan, et väheväärtuslike vanade asjade kasutamine rikub ära värske kodu üldpildi. Nõusid näed ju iga päev, need on oluline osa sind ümbritsevast keskkonnast.  

Kas on oluline, et kõik nõud oleksid ühest komplektist? Või oleks just mõistlik erinevaid komplekte omavahel sobitada?

Mõned inimesed armastavad kombineerida, mõni tahab, et kõik nõud oleksid ühest serviisist. Kõik ei pea olema samast sarjast, aga kaetud laua tervikmulje peab olema ilus, harmooniline. 

Ma arvan, et see kombineerimise variant on kokkuvõttes huvitavam, ainult ühte sarja kasutades jääb liiga tasandatud, ühenäoline mulje.

Julgen soovitada Lartusi väga kogenud ja hea stiilitunnetusega müüjate nõuandeid, nad aitavad ostjale kokku panna just sobiva komplekti. 

FOTO: Erinevate nõude kombineerimine annab huvitavama terviklahenduse. 

Komplekti puhul on probleem see, et mõni ese võib puruneda. Kui lihtne on asendustooteid tellida?

Pika ajalooga firmadel, näiteks Villeroy & Bochil, on mõned serviisid tootmises üle saja aasta. Sellisel juhul on asendustoote saamine võimalik. Aga trendinõude puhul, mille kasutusaeg ongi ehk 3-5 aastat, on asenduse saamine juba raske ja sellel pole tegelikult ka mõtet.

Kas nõude väärtus ajas kasvab? Kas nõudesse tasub investeerida?

Eestist on selliseid nõusid raske leida.  

Näiteks Royal Copenhageni Flora Danica serviis on käsitsi maalitud ja kullatud: iga asi on unikaalne ja nende väärtus ajas kindlasti ei kahane. Ka Meisseni nõud mingil määral – kuid ka nemad üritavad viimasel ajal teha masstootmist ja masstootmises serviiside väärtus ajas ei kasva.

FOTO: Royal Copenhageni Flora Danica serviisi väärtus ajas kindlasti ei kahane

Kas hinnalisi nõusid tohib nõudepesumasinas pesta?

Tehnoloogia on selles osas kiiresti arenenud. Siiamaani oli nii, et kullatisega ja glasuuripealse dekoratsiooniga nõusid ei soovitatud nõudepesumasinas pesta. Kullatis võib tuhmuda ja dekoratsiooni värvitoon muutuda. Aga nüüd on need tehnoloogiad oluliselt täiustunud. Villeroy & Bochi uus tehnoloogia on selline, et ka kauneid kullatise ja dekooriga nõusid võib julgesti masinaga pesta.

FOTO: Villeroy & Bochi MetroChici võib julgelt nõudepesumasinas pesta 

Millega peaks arvestama söögiriistade valikul?

Tavaliselt on söögiriistad alati olnud roostevaba või hõbedast värvi, sest tehnoloogiliselt ei olnud võimalik toota muid toone. Hõbedased söögiriistad ei sobi samas väga hästi kokku kuldäärisega taldrikutega. 

Aga nüüd on autotööstusest nõudemaailma tulnud PVD-tehnoloogia, mis võimaldab söögiriistad katta mistahes värviga. 

Sellised söögiriistad on osutunud ülimalt populaarseteks: üle poolte Lartusi ostjatest valivad juba praegu PVD-kattega söögiriistad, sest need on palju ilusamad ja sobivad paremini kokku kuldäärisega taldrikutega.

PVD-tehnoloogia hind on viimasel ajal kiiresti langenud – näiteks soodsaim kuue inimese 24-osaline söögiriistade komplekt maksab praegu 149 eurot.

PVD-söögiriistu on ka väga lihtne hooldada, neid võib vabalt nõudepesumasinas pesta.

FOTO: Hetkel on eriti trendikad vasevärvi PVD-kattega söögiriistad

Kuidas on serviisid aja jooksul muutunud, millised on trendid? 

Me elame praegu kausiajastul! 20 aastat tagasi oli serviisides väga vähe kausse, praegu on neid palju rohkem. Põhjuseks on see, et köök on muutunud, eriti just Aasia köögis on kausikestel oluline roll. Ka erinevaid kastmeid tuleb aina juurde. Pidulikul laual ei sobi kastmeid purkides serveerida, selleks ongi vaja palju erineva suurusega kausse.

Traditsiooniliselt kingitakse oluliste tähtpäevade puhul nõusid. Millist nõu kinkijale anda?

Pulmadeks tasub kinkida jääva väärtusega asju. Oleks ju tore, kui hõbepulmi tähistades oleks pulmadeks kingitud nõud veel alles ja kasutusel! 

Koolilõpetamiste puhuks sobib kingituseks näiteks Rosenthali vaas. 

Lartusi järjekorras teise kodu- ja sisustuskaupluse leiad Rocca al Mare keskuse teiselt korruselt. 

https://lartusi.ee/kontakt

 
Copy
Tagasi üles