Prantsusmaa alustab Brexiti peaproovi (2)

Copy
Veokid järjekorras Calais' sadamasse viival maanteel.
Veokid järjekorras Calais' sadamasse viival maanteel. Foto: AFP / Scanpix

Prantsuse valitsus alustab täna kuu aega kestvat Brexiti peaproovi, millega harjutatakse kaubaveokite liikumist läbi Calais' sadama ja üle La Manche'i Suurbritanniasse.

«Me käitume kuu aja jooksul nii, nagu oleks Brexit juba juhtunud,» ütles eelarveminister Gérald Darmanin, kes käivitab koos leppeta Brexitit kavandava Briti ministri Michael Gove'iga uue tollisüsteemi.

«Me korraldame enamikule firmadele niiöelda peaproovi, et oktoobri lõpuks täiesti valmis olla,» lisas ta.

Prantsuse riik on palganud juurde 700 tollitöötajat, et tulla toime piirikontrolliga, kui Suurbritannia Euroopa Liidust tõepoolest lahkub.

Ühendkuningriiki ja tema tulevasi EL-i piiririike nagu Iirimaa ja Prantsusmaa ootab ees majandus- ja reisikaos, kui britid 31. oktoobril EL-ist leppeta lahkuvad, nagu näib üha tõenäolisem.

Darmanin püüab prantslastele kinnitada, et olukord on kontrolli all suuresti tänu uuele «nutikale piirile», mis skaneerib veokite numbrimärke ja seob need automaatselt veodokumentidega, mille eksprotijad on juba varem internetis täitnud.

Calais'sse saabudes suunatakse veokid kas La Manche'i tunnelisse ja praamile, veosetüübist olenevalt viiakse vajadusel läbi füüsiline kontroll.

«Kui sul on Grenoble'is väikeettevõte ja sa ekspordid Suurbritanniasse, siis nüüdsest deklareerid sa kõik internetis,» seletas minister. «Tulevad triipkoodid ja numbrimärgilugejad, ja piiril - kui ei ole vaja kontrolli sellepärast, et me arvame, et saa vead sala- või võltskaupa, - lähevad su kaubad otse Suurbritanniasse.»

Calais'sse ei tule kilomeetritepikkusi järjekordi, lubas Darmanin.

Leppeta Brexiti korral hakkab Ühendkuningriigi ja EL-i kaubavahetus käima Maailma Kaubandusorganisatsiooni (WTO) tariifisüsteemi alusel.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles