Mees, kes kirjutas Jannseni lennulembusest

Olaf Esna
, bibliofiil
Copy
Jannseni jälgedes tehti tiibadekatsetusi hiljemgi. Näiteks V. Luškov ei peljanud oma tehtud tiibu proovida. Mõistagi edutult. Repro raamatust “Aeg, mehed, lennukid. Eesti lennunduse arengulugu kuni 1940. aastani”.
Jannseni jälgedes tehti tiibadekatsetusi hiljemgi. Näiteks V. Luškov ei peljanud oma tehtud tiibu proovida. Mõistagi edutult. Repro raamatust “Aeg, mehed, lennukid. Eesti lennunduse arengulugu kuni 1940. aastani”. Foto: Urmas Luik

Suhteliselt vähe tuntud kirjamees ja harrastusajaloolane Martin Morrison oli see, kes M. Kiwialuse varjunime all pühkis tolmu meie postipapa Johann Voldemar Jannseni lapsepõlve lennuharrastuselt.

Morrison (ka Morrisson või Morritson) oli sündinud 25. oktoobril (6. novembril) 1879. aastal Pärnu-Jaagupi kihelkonnas Enge vallas Lehu külas Sinema (Sinemaede) talus pere kolmanda pojana. Tema vanemad vennadki olid nutikad, sest põlluharimise kõrvalt ehitasid nad oreleid ja harmooniume.

Vanemad viisid Martini kohaliku Pööravere vallakooli asemel õppima hea mainega Uduvere õigeusu kihelkonnakooli, mida juhatas tubli koolimees Aleksei Kipper. Ega erilist valikut olnudki, sest Jaagupi luterlaste kihelkonnakool oli sel ajal, 1880–1900 suletud. Uduveres õppis Morrison aastail 1889–1893 ja seejärel tuli Pärnu linnakooli. Sealt heideti ta 1897. aasta jaanuaris ateistlike ja rahvuslike vaadete pärast välja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles