USA ja Poola leppisid kokku Ameerika vägede uued asukohad (2)

Copy
Poola president Andrzej Duda (vasakul) ja USA president Donald Trump (paremal) juunis Valge maja aias pressikonverentsil.
Poola president Andrzej Duda (vasakul) ja USA president Donald Trump (paremal) juunis Valge maja aias pressikonverentsil. Foto: Kevin Lamarque / Reuters / Scanpix

Poola ja USA leppisid kokku kuus uut asukohta, kus hakkavad paiknema Ameerika väed, teatas Poola kaitseminister Mariusz Blaszczak täna.

«Me oleme kokku leppinud kuus asukohta ning rääkisime seitsmendast,» ütles Blaszczak pärast ühist pressikonverentsi koos USA riikliku julgeolekunõuniku John Boltoniga, kes tuli Poolasse Teise maailmasõja alguse mälestusüritusele.

Juunis kirjutas Poola alla lepingule suurendada USA sõjalist kohalolekut, et seista vastu Venemaa kasvavale agressiivsusele pärast Krimmi okupeerimist 2014. aastal.

Juunis sõlmitud lepingu kohaselt kasvab mittealaliselt kohal USA sõdurite arv 1000 sõduri võrra. Praegu on Poolas NATO üksuse koosseisus keskmiselt 4500 Ameerika sõdurit.

«Poola on silmapaistev partner USA-le ja NATO-le, kulutades üle kahe protsendi oma SKTst kaitsele,» tunnustas Bolton pärast pressikonverentsi.

Lisaks sõjalisele koostööle on analüütikud ennustanud Trumpi huvi ka energeetika- ja tehnoloogiakoostöö vastu ning võimalike viisaleevenduste kehtestamisest poolakatele.

Poola presidendi Andrzej Duda nõunik ütles eile, et Trump võib lähikuudel Poolat külastada.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles