Nördinud lugeja Nõmmelt: me ei taha krematooriumi ja surnuid lasteaia lähedusse (14)

Copy
Tallinn, 30.08.2019
Krematooriumi ehtus Liiva kalmistule.
FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA
Tallinn, 30.08.2019 Krematooriumi ehtus Liiva kalmistule. FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tallinnas Liiva kalmistul käivad tulevase krematooriumi ehitustööd, mis on põhjustanud lähedal asuvate majade elanikes hirmu.

Portaali Rus.Postimees toimetusse pöördus kohalik elanik ning kirjeldas olukorda nii: «Oleme krematooriumi ehitamise vastu, sest korstnad hakkavad suitsu välja paiskama, kellad helisema ning siia veetakse surnuid, aga kõrval asub ju lasteaed! Selline naabrus mõjub lastele traumeerivalt! Meid ei hoiatatud selle eest, mida hakatakse meie majade kõrvale ehitama. Tegime kindlaks, et juba 22. mail väljastas linnaplaneerimisamet ehitusloa, kuid meile sellest keegi ei teatanud. Meil oli aega selle vaidlustamiseks, kuid saime sellest teada liiga hilja. Teadet selle kohta, mida hakatakse ehitama, polnud kusagil. Me kogusime allkirju, kutsusime kohtumisele linnavalitsuse esindaja, ent kedagi ei tulnud.»

Nüüd kavatsevad Valdeku tänava elanikud pöörduda kohtusse, et ehitus peatada. Toimetusse pöördunu sõnul on nad otsustavalt meelestatud.

Nõmme linnaosa vanem Grete Šillis märkis Rus.Postimehe päringule saadetud vastuses, et Liiva kalmistu asutati 1930ndate aastate keskel, see tähendab, et kalmistu on märksa vanem kui läheduses asuvad kortermajad.

«Mõned nende majade elanikud suhtuvad kõigesse, mis toimub kalmistul, väga emotsionaalselt. Ühest küljest on inimeste hirm täiesti arusaadav: surm ja matused põhjustavad alati ärevust. Kuid krematooriumi ehitamine tegutsevale kalmistule on igal juhul loogiline.»

Šillise sõnul on sotsiaalmeedias levimas valeinfo, mis veelgi süvendab närvilist õhkkonda. Näiteks räägitakse ligi 50-meetrisest korstnast, krematsiooni ajal levivast hingematvast haisust ja pidevast kellade helistamisest.

Tallinn, 30.08.2019Krematooriumi ehtus Liiva kalmistule.FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA Строительство крематория на кладбище Лийва в Таллинне.
Tallinn, 30.08.2019Krematooriumi ehtus Liiva kalmistule.FOTO: MIHKEL MARIPUU/EESTI MEEDIA Строительство крематория на кладбище Лийва в Таллинне. Foto: Mihkel Maripuu / PM/Scanpix Baltics

Linnaoavanem selgitas, et Valdeku 113 kinnistul toimuvad ehitustööd 2015. aastal vastu võetud detailplaneeringu alusel. Mullu sügisel esitas kinnistu omanik linnaplaneerimise ametile krematooriumi ehituseks taotluse, mis rahuldati.

Šillis märgib oma vastuses, et tänavu 28. jaanuarist kuni 10. veebruarini oli kõigil huvilistel võimalus tutvuda projekteerimise täpsustatud tingimustega nii paberkandjal kui ka elektrooniliselt. Vastavad teated avaldati ajalehtedes Postimees, Pealinn ning Nõmme Sõnumid.

Mis puutub elanike poolt saadetud kutsesse, siis Šillise sõnul sai ta selle kätte teisipäeval kell 14.11. Linnaosavanem saatis kohe vastuse, et ta ei saa kohtumisele tulla, kuna sai kutse liiga hilja. Ühtlasi avaldab Šillis kahetsust, et ei saanud oma kirjale vastust.

Kuna antud küsimus on tekitanud elanikes ärevust, tegi Nõmme linnaosa valitsus kinnistu omanikule ja ehitusfirma esindajatele ettepaneku tutvustada läheduses asuvate majade elanikele oma plaane.

Kommentaarid (14)
Copy
Tagasi üles