Türgi president ähvardas taas osta hävitajad Venemaalt (1)

Copy
Venemaa Suhhoi Su-57 hävitaja näidislennul.
Venemaa Suhhoi Su-57 hävitaja näidislennul. Foto: TASS/Scanpix

President Recep Tayyip Erdoğani sõnul võib USA varghävitajate programmist kõrvale jäetud Türgi otsida alternatiivi Venemaalt. 

USA kõrvaldas Türgi F-35 programmist pärast Ankara vastuolulist otsust soetada Venemaalt õhutõrjesüsteemid S-400.  

«Kui USA jätkab sama lähenemist F-35 teemale, ajame asja ise korda. Kas see saab olema Su35? F-35? Või Su-57?» ütles Erdoğan ajakirjanikele reedel Ankaras Vene Suhhoi hävitajatele viidates. 

President andis märku, et valitsus on alles otsustamise algusjärgus. 

«Lisaks sellele, et laual on Su-35, F.-35 ja Su-57 variandid, arutame ka meetmeid, mida oma kaitsetööstuse, meie kaitse heaks rakendada.»

Türgi on korduvalt öelnud, et Ankara soovib hakata ise relvastust tootma, mitte jääda üksnes ostjaks riikidelt nagu Ühendriigid ja Venemaa. 

Erdoğan kohtus Moskva lähedal toimunud rahvusvahelisel lennunduslaadal MAKS-2019 teisipäeval Vene presidendi Vladimir Putiniga, kellega arutas võimalikku kaitsekoostööd, muu hulgas hävitajate ühistootmist.

Ankara oli telllinud Ühendriikidel üle saja F-35 hävitaja, mille arendamisse oli Türgi kaitsetööstus märkimisväärselt investeerinud. 

Välisminister Mevlüt Çavuşoğlu ütles reedel Oslos, et Türgi on sellesse programmi panustanud juba 1,4 miljardit dollarit. 

«President Donald Trump ütles juunis Osakas toimunud G20 tippkohtumise aja Erdoğanile, et on halvima stsenaariumi korral valmis Türgile selle summa tagasi maksma. Kuid me loodame, et asi ei lähe niikaugele,» lisas ta. 

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles